Binnenland

8 tips om ongelukken in en om het huis te voorkomen

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 8 tips om ongelukken in en om het huis te voorkomen

[AVROTROS] Het meeste letsel ontstaat in en om het huis. Uit cijfers uit de Leefstijlmonitor blijkt dat privé-ongevallen jaarlijks leiden tot miljoenen letsels. In de helft van alle gevallen moet het letsel medisch behandeld worden. Wat kan je doen om thuis ongelukken te voorkomen? Radar geeft je acht tips.

Marita Leupen werkt bij het Rode Kruis. Ze coördineert 'Rode Kruis aan huis' waarbij er een vrijwilliger bij je thuis komt kijken hoe veilig je huis is. Ze legt uit dat het risico één op de vijfduizend is dat je komt te overlijden door een val in of om het huis. Ter vergelijking: bij fietsen is het risico om te overlijden één op 92.000 en bij vliegen één op 1.400.000.

Wat gaat het vaakst mis?

De meeste ongelukken in huis zijn valongelukken. "Er liggen bijvoorbeeld losse spullen op de trap, of losse kleedjes op de vloer, of we glijden uit over elektrosnoeren." Een andere oorzaak van ongelukken in huis doet zich voorbij bij het klussen, bijvoorbeeld door gebruik van verkeerd gereedschap zoals een mes gebruiken om een schroef los te draaien of als een krukje wordt gepakt in plaats van een trap.

Een EHBO-cursus is daarom altijd verstandig aldus Leupen. "Zeker als je ook kinderen hebt. Je kunt levensreddend optreden. Verder is het goed als je weet wat je moet doen, of wat je juist niet moet doen, bijvoorbeeld bij een gebroken arm of verzwikte enkel."

Lees ook: 4 eerstehulp-apps onder de loep

Wat kan je doen in de badkamer?

Leupen adviseert om ruwe vloertegels in je badkamer te hebben. Gebruik geen losse schuivende kleedjes. Installeer een thermostaatkraan voor kinderen zodat ze zich niet verbranden aan heet water. "Een graad of 65 is al genoeg voor brandwonden." Voor ouderen adviseert ze beugels aan de muur en een douchestoel in het douchegebied.

In de slaapkamer?

Gebruik voor je smartphone altijd de originele oplader. "Ga je telefoon niet 's nachts opladen en leg je telefoon of oplader niet op een zachte brandgevoelige ondergrond. Mensen hebben de neiging hun telefoon tussen hun kussen en hoeslaken te leggen. Smartphones kunnen heet worden waardoor je beddengoed vlam kan vatten."

Deksel op de pan

Vlam in de pan? Ga dan niet met water de pan blussen. "Laat de pan staan en doe er een deksel of omgekeerde koekenpan op." Als je niet weet wat je moet doen mag je de brandweer bellen.

Reinig je wasdroger

Heb je een wasdroger? Zorg dan dat je regelmatig het filter schoonmaakt. Als je dat niet frequent doet kan dat leiden tot brandgevaar.

Ruim je gang op

De gang/hal is een vluchtweg. "Bij brand heb je weinig tijd om de woning te verlaten. Bovendien heb je dan stress en weinig zicht. Laat dus geen rommel op vloeren in de gang/hal of op de trap slingeren." Leupen tipt ook om altijd een sleutel van de voordeur bij je te hebben. Zorg dat de drempel bij je voordeur niet te hoog is, met name ouderen kunnen dan struikelen. Plaats anti-slipmatten op de trap en verlicht je trap ook zodat je ziet waar je loopt.

Lees ook: Hoe kies je de juiste brandblusser?

Hang een CO-melder op

Plaats niet alleen rookmelders in gangen en op de zolder, maar zorg dat ze hoog hangen en check regelmatig of de batterijen nog goed zijn. Hang ook CO-melders op. Die geven een signaal als er teveel koolmonoxide in je huis is. Hang een CO-melder lager dan een rookmelder. "Je kan doodgaan aan koolmonoxidevergiftiging. Je ruikt het niet, je ziet het ziet, maar je wordt wel suf en voor je het weet ben je bewusteloos."

Heb je een elektrische fiets?

Laad dan niet 's nachts je accu op. "Doe dat overdag als je er zicht op hebt. Leg hem niet op een zachte ondergrond tijdens het laden."

Tips voor je huiskamer

Werk snoeren goed weg. Zo voorkom je de kans op struikelen. Steek je weleens een kaars aan? Zorg dat de kaars vrij staat in een stevige houder. Maak de kaars uit als je de kamer verlaat. Let erop dat je een goede houder hebt voor waxinelichtjes. Die cupjes van aluminium worden namelijk bloedheet, aldus Leupen.

Oefen een vluchtplan

Weet jij wat je moet doen als er ineens brand uitbreekt in je huis? Maak een vluchtplan met je gezin en oefen dat ook regelmatig. Dan ken je de vluchtwegen. Leupen tipt om eens een blinddoek om te doen om zo te ervaren hoe moeilijk het is om te bepalen waar je bent. "Maak afspraken met elkaar, wie neemt welk kind mee, wie pakt de hond etc. Doe tijdens de vluchtroute de deuren achter je dicht, want dat vertraagt de brand."

Wat te doen bij een ramp?

Als er sprake is van een grootschalige ramp adviseert Leupen om een noodpakket in huis te hebben. Daar moet inzitten: genoeg drinkwater, crackers, koeken, warme dekens, radio op batterijen, medicijnen, zaklamp met batterijen of die je kan opwinden.

8 tips om ongelukken in en om het huis te voorkomen

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie