Binnenland

Podcast de Weerman: Overstromingen in Limburg braken alle records

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast de Weerman: Overstromingen in Limburg braken alle records

De overstromingen in Limburg hebben alle records verbroken, vertelt Bas Jonkman, hoogleraar waterbouwkunde aan de TU Delft in NOS-podcast De Weerman. Hij leidde het crisisonderzoeksteam in Limburg na de overstromingen.

#5 - Ubachsberg! De invloed van het Limburgse heuvelland (S03) - De Weerman

“De hoogste regenval ooit gemeten, hoogste recordafvoer in de Maas en recordafvoer in de beken, zoals de Geul. Zaken die volgens de huidige statistieken maar eens in de honderd tot duizend jaar zouden voorkomen.”

Records ook op het gebied van schade. “De directe economische schade is ingeschat op 350 tot 600 miljoen euro. Dat is al stukken meer dan de schade die in 1993 en 1995 is opgetreden. In die zin dus een hele extreme gebeurtenis,” vult Jonkman aan.

Het was ook niet helemaal te voorkomen geweest, volgens Jonkman. “Door de omgeving met beken is het gebied moeilijk te beschermen met dijken. Voor het Geul-gebied moet je echt gaan kijken naar het systeem. Wat kunnen we doen aan waterberging, aan meer ruimte voor de rivier, kunnen we water om Valkenburg leiden of zelfs er onderdoor via een watertunnel?”

“Er zijn ook ‘slimme waterkeringen’, die mooi in de stad passen of komen opdrijven als het water omhoog komt. Al die dingen zal je moeten gaan bekijken.”

De kans dat dit soort overstromingen gebeuren in de toekomst neemt toe, vertelt Jonkman. En daarnaast is het beschermingsniveau wat is gekozen ook niet heel hoog. Er is wel alle aanleiding voor dit gebied om aanvullende maatregelen te gaan nemen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie