Binnenland
AVROTROS

'Uitkeringstoerisme is een mythe'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Uitkeringstoerisme is een mythe'

Het is een mythe dat andere EU-burgers hier komen profiteren van onze verzorgingsstaat, ondanks dat dit weleens beweerd wordt. Dit zegt jonge doctor Dion Kramer, verbonden aan de Vrije Universiteit, in dr Kelder en Co.

Video niet beschikbaar

Door de open grenzen in de Europese Unie is het makkelijker om in een ander land te studeren, te wonen of verliefd te worden. Daarnaast kende het Hof van Justitie van de Europese Unie, de hoogste Europese rechtbank, steeds meer sociale rechten toe aan Europese Burgers. Kramers zegt dat deze situatie politici zenuwachtig maakte, omdat de bovenstaande redenen uitkeringstoerisme op gang zouden kunnen brengen. Daarom besloot de onderzoeker te kijken naar hoe makkelijk het is om hier studiefinanciering of een bijstandsuitkering te krijgen.

Volgens Kramer is de Nederlandse overheid de afgelopen twintig jaar uitstekend in staat gebleken om andere EU-burgers met een uitkering te beperken. Juist door het Europees recht strategisch in te zetten. Europese Burgers moeten volgens hem eerst hun sociale voorzieningen verdienen, door bijvoorbeeld te werken. Uiteindelijk zie je dan ook dat de meerderheid hier ook aan de slag is gegaan. Al is het wel zo dat acht uur in de week werken er al voor kan zorgen dat je verblijfsrecht verlengd wordt.

Schrijnende situaties

Toch krijg je door het beleid in Nederland soms wel te maken met schrijnende situaties. Kramer: "Ik hoorde laatst over een man die die elf jaar in Nederland woont en hier tien jaar heeft gewerkt en door de coronacrisis op straat is beland. Zijn rechtmatige verblijf in Nederland is door de immigratiedienst afgenomen en hij dient nu het land te verlaten." In 2012 werd het verblijfsrecht van twintig EU-burgers afgenomen, in 2016 ging het om 680 EU-burgers. Je ziet dus dat Nederland er toen meer aandacht aan heeft besteed.

Kramer benadrukt dat bijvoorbeeld de Bulgarenfraude niet verward moet worden met de uitkomsten van zijn onderzoek. In het geval van deze affaire ging het echt om criminaliteit. "De discussie rondom uitkeringstoerisme is uiteindelijk een storm in een glas water."

Dion kramer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie