Binnenland
NTRPowNed

De getuigen van grootschalige binnenlandse adoptie: 'Commerciële kinderhandel'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De getuigen van grootschalige binnenlandse adoptie: 'Commerciële kinderhandel'

Onder druk van familie, instanties of de kerk hebben duizenden moeders in Nederland halverwege de jaren '50 tot begin jaren '80 afstand moeten doen van hun kind. Het gaat om tussen de 15.000 en 25.000 kinderen. In 5 Dagen doen verschillende ooggetuigen van deze grootschalige binnenlandse adoptie hun verhaal.

1. 'Commerciële kinderhandel'

Huisartsen en verloskundigen waren vaak ooggetuigen van afstandsbevallingen. Zo ook Bob Vinkenoog. In de jaren '70 werkte hij als huisarts onbewust mee aan wat hij nu zelf 'commerciële kinderhandel' noemt.

2. Afstandsbroer

Ita van Dijk en Henk van Bree werden beiden als kind afgestaan door hun ouders. Ze kwamen terecht in een kindertehuis in Dordrecht. Samen bezoeken ze het kindertehuis en vinden er een volgend puzzelstukje in de zoektocht naar hun verleden.

3. Zware medicijnen in babyflesjes

Moederheil in Breda is het grootste doorgangshuis voor afstandsmoeders en -kinderen in Nederland. Psycholoog Harlinde van Osselaer heeft gezien hoe afgestane kinderen hier een achterstand opliepen door affectieve en pedagogische verwaarlozing. Sommige baby’s kregen zware medicijnen in hun flesjes om ze rustig te houden.

4. Excuses

70 jaar geleden gingen meisjes naar de vrouwenopvang Sterk Huis in Goirle om hun kind te krijgen. Kinderen konden daar achterblijven tot er pleegzorg was. Directeur Lian Smits erkent dat het handelen van toen tot op de dag van vandaag grote gevolgen heeft voor moeder en kind.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie