Binnenland
KRO-NCRV

André Rouvoet: 'GGD klaar voor vaccineren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. André Rouvoet: 'GGD klaar voor vaccineren'

"Als de vaccins er zijn en we kunnen prikken, dan zijn we er klaar voor", zegt GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet bij 1 op 1. Het eerste vaccin wordt naar verwachting op 29 december goedgekeurd. "We mikken erop dat het vaccin in januari en februari aan de eerste 225.000 mensen wordt toegediend." Maar alleen als voor die tijd aan de voorwaarden rondom veiligheid en privacy is voldaan.

Uit de goedkeuring door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zal blijken voor welke doelgroepen het eerste vaccin, het Pfizer-vaccin, geschikt is. Of juist niet. Dergelijke bijwerkingen en andere specificaties moeten vervolgens worden opgenomen in een registratiesysteem, welke vervolgens moet worden getoetst op privacy.

Vorige week slaagde verantwoordelijk minister Hugo de Jonge tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer er niet in een eenduidig antwoord te geven op vragen over de capaciteit bij de GGD’en. Dat kwam hem op felle kritiek van de oppositie te staan. Rouvoet: "Het is niet zo gek dat de minister de antwoorden niet had. Die vormen zich met de dag en soms met het uur, zolang we in afwachting zijn van de EMA-rapportage. Daar hangt zoveel vanaf, dat ik het antwoord van de minister eigenlijk heel begrijpelijk vind. Maar één ding zeg ik wel: als we klaar moeten staan, staan we klaar."

Dat geldt ook voor de personele bezetting, waar de oppositie haar meeste twijfels over uitte. "Het aantal prikkers is niet het probleem. U en ik kunnen dat in één tot anderhalve dag leren." Ondertussen worden er 25 locaties door het land aangewezen waar dertig prikkers per locatie komen te werken.

Hoewel hij nog geen exacte datum wil noemen op de vraag wanneer het vaccinatieprogramma van start kan gaan, zegt hij: "Inmiddels zeggen we 'in de loop van januari'. Ook hierbij rekening houdend met de EMA-goedkeuring en daaruit voortvloeiende factoren om rekening mee te houden. Inclusief de registratie en privacy. Je moet er niet aan denken dat er iets fout gaat met de registratie van mensen met een contra-indicatie (mensen bij wie het vaccin niet of negatief werkt). En dat ze de verkeerde vaccinatie krijgen. Dat luistert zo nauw. Als dat gebeurt, dan weet ik wel wat er in Den Haag, maar ook hier bij u in de studio, gaat gebeuren. Daarom zeggen we: 'Ja, we gaan het doen. Ja, we zijn er klaar voor zodra het kan.' Maar we doen het zorgvuldig en veilig."

Ademtest in GGD-teststraten

De GGD-voorman verwacht dat de testcapaciteit niet onder druk komt te staan door het vaccinatieprogramma. Daarbij helpt het recente advies van het Outbreak Managament Team (OMT) om ademtests in te zetten. Rouvoet bevestigt dat de GGD gebruik gaat maken van deze zogeheten SpiroNose-tests. Ze nemen minder tijd in beslag dan de gangbare pcr-tests. "We gaan ze zo snel mogelijk inzetten. Het gaat enorm helpen", zegt Rouvoet. De test is alleen bruikbaar voor mensen die klachten hebben. Als ze negatief worden getest, kunnen ze weer gaan. Als ze positief testen, moeten ze voor de zekerheid alsnog een pcr-test doen.

André Rouvoet: GGD klaar om te vaccineren

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie