Binnenland
EO

OMT-lid Kluytmans: 'De zorg is de nieuwe bottleneck'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Kluytmans: 'De zorg is de nieuwe bottleneck'

"De uitval van mensen door omikron is een bedreiging voor de maatschappij." Dat zegt OMT-lid Jan Kluytmans donderdag in Dit is de Dag. Lag de bottleneck eerst vooral bij de belasting voor de zorg en het beperkte aantal IC bedden, met de omikronvariant zit het risico nu vooral in het grote aantal mensen in cruciale beroepen dat uitgeschakeld raakt doordat ze in quarantaine moeten, denkt de arts-microbioloog.


Ondanks de lockdown loopt het aantal besmettingen flink op. Desondanks daalt het aantal ziekenhuisbesmettingen. "Je kunt concluderen dat omikron minder ziekmakend is", legt Kluytmans uit. "De intensive care wordt niet de bottleneck. Je ziet nu ook bij de groep waar de meeste besmettingen zijn, tussen de 20 en 30 jaar, dat daar weinig ziekenhuisopnames zijn."

Toch betekent dat niet automatisch dat de coronamaatregelen verder versoepeld kunnen worden. De druk ligt volgens Kluytmans nu vooral elders in de zorg. "Als je kijkt waar het nu vastloopt, zie je dat veel zorgpersoneel uitvalt. Omikron verspreidt zich en daar zijn we echt bevreesd voor. Als heel veel zorgmedewerkers uit gaan vallen, krijg je krapte en kan je niet eens de bedden leveren."

'Bedreiging voor de maatschappij'

Kluytmans noemt omikron een bedreiging voor de maatschappij: "Vanwege de uitval van mensen op scholen, maar ook bij de brandweer en de politie. Het hoeft niet super ernstig te zijn, maar als ze besmet raken moeten ze thuisblijven. Het is een ander soort crisis nu, daar lijkt het wel op."

Dit uitspraken van Kluytmans sluiten aan bij de uitspraken van hoogleraar geneeskunde Marcel Levi, gisteren in Dit is de Dag. Ook hij stelde dat het uitvallen van zorgpersoneel een groot probleem kan worden: "Als één op de vier medewerkers ziek is, dan hou je geen ziekenhuis op de been."

Kijk hier het hele gesprek terug

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie