Binnenland
BNNVARA

Doe bodemonderzoek met jouw onderbroek

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Doe bodemonderzoek met jouw onderbroek

Modder in je onderbroek klinkt natuurlijk vrij smerig. Maar, door het ingraven van een katoenen onderbroek kan de bodem worden gemeten. Wetenschappers van het Louis Bolk Instituut hebben deze methode gebruikt en vertellen erover in Vroege Vogels.

Bodemonderzoek met de onderbroek

De wetenschappers doen onderzoek naar de bodemactiviteit bij veehouders en boomtelers in het Groene Woud in Brabant. De onderbroeken werden op een diepte van 10 centimeter begraven in jong grasland, oud grasland en in bouwland. Vervolgens werden ze enkele maanden later uit de bodem gehaald. Wat denk je? De bodem had de onderbroek vrijwel helemaal opgepeuzeld: slechts een stringetje was ervan over.

Activiteit in de bodem

Het klinkt natuurlijk gek, je eigen onderbroek begraven. Maar, het levert wel nuttige informatie op. Doordat het in de zomer zo droog is geweest, verwachtten de onderzoekers weinig afbraak. De vocht is namelijk heel belangrijk voor het bodemleven. Maar, met de proef in het Groene Woud is volgens de onderzoekers duidelijk geworden dat de activiteit van het bodemleven hoog was, zelfs na de droogte.

Bovendien is dit niet eens de eerste keer dat het wordt gedaan. Het onderbroekenonderzoek is eerder gedaan in Canada, onder de titel 'Soil your Undies'.

Onderbroek begraven in je eigen tuin

En denk je nu: Ik wil ook wel eens zien hoe het zit met het bodemleven in de tuin? Dat kan, door in jouw eigen grond een onderbroek van biologisch katoen begraven. Zorg dat je onderbroek mooi plat in de bodem ligt, en laat deze twee tot drie maanden in de bodem liggen, zeker niet langer. En laat je verrassen door het resultaat!

Mocht het zo zijn dat je alleen een paar draden terugvindt, is het goed met de bodem gesteld. Vind je de onderbroek terug zoals je hem hebt achtergelaten? Dan is jouw bodem niet zo levendig meer... Rond het Naardermeer heeft Vroege Vogels al wat begraven, nu eens zien hoe het over drie maanden eruit ziet!

Meer informatie vind je hier.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie