Binnenland
EO

Burgemeester Groningen: 'Ongelooflijk veel zorgen over asielopvang volgend jaar'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Groningen: 'Ongelooflijk veel zorgen over asielopvang volgend jaar'

Koen Schuiling, de burgemeester van Groningen, is absoluut niet gerustgesteld dat er in 2023 niet opnieuw asielzoekers buiten de poorten van aanmeldcentrum Ter Apel slapen. "De prognoses voor volgend jaar zien er heel somber uit en we hebben niet meer opvangplekken gerealiseerd", zegt hij in Dit is de Dag.

Burgemeester Koen Schuiling over zijn bewogen jaar

Op dit moment is de situatie in Ter Apel op orde. Maar burgemeester Schuiling, als voorzitter van de veiligheidsregio verantwoordelijk voor de openbare orde in Ter Apel, wijst erop dat er structureel nog niets geregeld is. "Er zou op 1 oktober een spreidingswet zou zijn, en die ligt nu nog niet bij de Tweede Kamer."

Lampedusa

Met de spreidingswet, ook wel de dwangwet genoemd, kan staatssecretaris Van der Burg van Justitie gemeenten dwingen om te helpen bij de asielopvang. Schuiling is bang dat de staatssecretaris onvoldoende tempo kan maken. "Het gaat niet alleen om locaties, maar het gaat ook over mensen die daar werken. De GGD en de GGZ moeten aangesloten zijn, de politie moet je oplijnen. Er kom veel meer bij kijken dan je zou denken."

Schuiling vergeleek de situatie in Ter Apel in april 2022 met die in het Italiaanse Lampedusa. Dat was nog voordat er asielzoekers buiten het aanmeldcentrum de nacht moesten doorbrengen. In Dit is de Dag noemt de burgemeester de asielcrisis van afgelopen jaar een "aaneenschakeling van dieptepunten. En de situatie had zich niet hoeven voordoen als we vanaf 2021 schouder aan schouder hadden gestaan."

VVD

De burgemeester vertelt veel gebeld te hebben met zijn ambtsgenoten uit het hele land om te proberen opvangplekken te regelen. In die gesprekken is hij ook wel eens minder netjes geweest, laat hij weten. "Ik heb ook in het veiligheidsberaad een aantal keren geschetst wat we daar aantroffen. Dan kan je het over aantallen en locaties hebben. Maar het gaat erom dat je mensen in de ogen kijkt die een naam hebben en een paar weken door Europa hebben gezworven."

Schuiling houdt zijn eigen partij, de VVD, verantwoordelijk voor de crisis. "Opeenvolgende VVD-staatssecretarissen zijn verantwoordelijk geweest in deze portefeuille. Ik vind het geen fraai beeld. Dat komt omdat we vanaf 2015 toen we een heel grote instroom hadden van Syriërs, zijn gaan afschalen. We hebben geen enkele flexibiliteit in het systeem ingebouwd. Dat vinden we kennelijk te duur als land."

Ster advertentie
Ster advertentie