Binnenland
AVROTROS

Dit gras helpt tegen klimaatverandering, maar omdat het genetisch gemodificeerd is mogen koeien het niet eten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit gras helpt tegen klimaatverandering, maar omdat het genetisch gemodificeerd is mogen koeien het niet eten

Een nieuwe DNA-technologie kan enorm bijdragen aan de bestrijding van het klimaatprobleem. Maar de EU wantrouwt die technologie en houdt het tegen. Tot verbijstering van wetenschappers, veehouders en grasproducenten. We praten erover bij Radio EenVandaag met met geneticus Hans Clevers en Piet Arts, chef research van graszaden-producent Barenburg.

Koeien stoten het broeikasgas methaan uit en 5 procent van alle broeikasgassen in Nederland komt van koeien. Dat kan flink naar beneden, als de koeien ander gras zouden eten. Er bestaat een methode die het DNA van gras zodanig verandert dat koeien veel minder methaan gaan produceren, maar die methode mag niet gebruikt worden van het Europees gerechtshof. De rechters scharen het onder 'genetische modificatie'.

Dit gras helpt tegen klimaatverandering, maar van de EU mogen koeien het niet eten

CRISPR Cas 9: sleutelen aan DNA

Met behulp van CRISPR Cas9 kunnen wetenschappers DNA wijzigen. Cas9 staat voor Cas9 (CRISPR associated proteine 9). Het is een mechanisme dat door bacteriën wordt gebruikt om virussen te bestrijden. In 2012 hebben wetenschappers de werking van CRISPR achterhaald. Nu kan het worden gebruikt om gericht wijzigingen in het DNA van planten en dieren te maken, bijvoorbeeld om ze resistent te maken tegen ziektes.

Als koeien herkauwen herkauwen om gras te verteren komt methaan vrij. Hoe langer het verteringsproces duurt, hoe meer methaan er vrijkomt. Een oplossing om methaan-uitstoot te beperken? Gras lichter verteerbaar maken door het DNA te wijzigen.

Hoe langer in de maag, hoe meer methaan er vrijkomt

Het geheim van de methaanproductie zit in de pens van de koe, legt universitair hoofddocent Jan Dijkstra uit. Op de Wagenings Universiteit onderzoekt hij veevoeders. "Het gras gaat in de pens, een grote voormaag, en wordt daar gefermenteerd. Hoe langer dat duurt, hoe meer methaan er vrijkomt."

Boeren kunnen in hun grasmanagement al heel veel doen om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. "Wanneer je koeien jong gras geeft gaat de methaan uitstoot omlaag, maar boeren kunnen niet het hele jaar door jong gras leveren."

Veiligheid

De CRISPR-methode is 100 procent veilig, vertelt geneticus Hans Clevers van de Universiteit Utrecht. "Ik werk in het lab al meer dan 30 jaar met DNA, en sinds een paar jaar met CRISPR, en er is nog nooit een ongeluk gebeurd, of een dier of een plant ontsnapt."

Clevers vindt het oordeel van het Hof van Justitie moeilijk te plaatsen. "Als burger kan ik me nog voorstellen dat je ethische of religieuze bezwaren hebt, maar als wetenschapper niet. Het lijkt me goed wanneer het hof opnieuw naar de zaak kijkt."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie