Binnenland

Vandaag op NPORadio 1: gaat Dumoulin historie schrijven

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPORadio 1: gaat Dumoulin historie schrijven

Onze verslaggevers en commentatoren zitten vandaag overal in Europa om ooggetuige verslag te doen van Nederlanders die topsportprestaties leveren.

Zoals in Monaco, daar rijdt Max Verstappen mee in de Formule I, Tom Dumoulin rijdt zijn laatste kilometers naar Milaan en in Parijs start de eerste dag Roland Garros. Thuis, in Nederland, zitten we op de tribune bij eredivisie voetbal waar het in de nacompetitie voor NEC en Roda JC 'erop- of eronder' is.

Zondagochtend

We beginnen de zondag heel gevarieerd: we ontwaken met de Vroege Vogels (7:00-9:00 uur) waar we kopje onder gaan met de snoek. Die is weer helemaal 'alive and kicking'. En we duiken vanaf tien uur het verleden in, bij OVT (10:00-12.00 uur). Met Middeleeuwen kenner Sanne Frequin. Zij gaat ons vertellen waarom we wel of niet de nieuwste film over King Arthur moeten zien.

Daarna gaat alles opeens snoeihard. We volgen coureur Max Verstappen, Tom Dumoulin en de twee andere Nederlandse wielrenners niet te vergeten: Bauke Mollema en Steven Kruijswijk.

Leuk detail: in hun laatste ronde beginnen de wielrenners ook op een Formule I circuit. Op het Autodrome Nazionale in Monza begint voor Dumoulin en de anderen de individuele tijdrit met een rondje van bijna 6 kilometer. De renners komen daarna op het snelle asfalt een paar scherpe bochten tegen. De rit is vrij vlak, dus hoge snelheden gegarandeerd! Deze slotetappe van de 100e Giro d'Italia is 27,6 kilometer en eindigt in Milaan, op het Piazza del Duomo, aan de voet van de kathedraal van Milaan. Deze keer geen rondjes om de kerk, maar zo snel mogelijk naar de finish knallen.

Ondanks het verlies van de roze trui, heeft Tom Dumoulin nog alle kans om de Giro d'Italia te winnen. In de voorlaatste rit verloor hij weliswaar opnieuw tijd op rozetruidrager Nairo Quintana, Vincenzo Nibali en ritwinnaar Thibaut Pinot, maar in de tijdrit zondag kan hij veel goed maken.

Dumoulin kan zondag historie schrijven door als eerste Nederlander de Giro d'Italia te winnen. Daarmee kan hij zich in het zeer selecte gezelschap scharen van Jan Janssen en Joop Zoetemelk, de enige twee Nederlanders die tot op heden grote rondes naar hun hand wisten te zetten. Voor het laatste gebeurde dat in 1980, toen Zoetemelk de Tour de France won.

Roland Garros

Bij Roland Garros beginnen we met zowel enkelspel mannen als vrouwen. De titel in het mannenenkelspel wordt verdedigd door de Serviër Novak Đoković, de nummer twee op de wereldranglijst bij de mannen. Spanjaard Rafael Nadal doet een poging om zijn tiende enkelspeltitel op Roland Garros te winnen. De titel in het vrouwenenkelspel wordt verdedigd door de Spaanse Garbiñe Muguruza, de nummer zeven op de wereldranglijst bij de vrouwen.

De Perstribune

Bobbie Traksel is de 'sportgast' bij De Perstribune (12:12-14:00 uur). De oud-wielrenner kende een bescheiden maar eervolle loopbaan. De grootste en mooiste zege op zijn palmares is een indrukwekkende overwinning in de semiklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne. Momenteel is Traksel onder meer wielercommentator bij Eurosport. Zo moest hij deze week een analyse geven over de stoelgang van Tom Dumoulin. In het tweede uur zal hij zijn licht laten schijnen over ook andere zaken rond onder meer Dumoulin.

Reporter Radio

In Reporter Radio (19:00- 20:00 uur) : onkruid vergaat niet.

Het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel Roundup ligt opnieuw onder vuur. Europese autoriteiten stelden onlangs dat het middel veilig is en niet kankerverwekkend. Maar documenten van de producent Monsanto, die via een Amerikaanse rechtbank openbaar zijn gemaakt, werpen een nieuw licht op de Europese beoordeling. Verslaggevers Vincent Harmsen en Berna van Vilsteren bekeken de documenten en de onderzoeken naar de schadelijkheid van Roundup. Speelt Monsanto wel open kaart? In de studio regeert Ingrid Becks van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Het Ctgb gaat over de toelating voor de Nederlandse markt.

Kwesties

Live debatprogramma (tussen 20:00 en 21:00 uur) over actuele, controversiële kwesties. Rob Oudkerk en Marianne van den Anker praten met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NOS Langs de Lijn

En dan thuis: tussen half drie en kwart voor vijf doen Chris Wobben en Arman Avsaroglu live verslag van de finale van de nacompetitie. Het gaat om de mini-klassieker NEC-NAC en Roda JC-MVV. Aan het einde van de middag weten we wie doorgaat in de eredivisie en wie net als Go Ahead Eagles een stapje terug moet doen. In Langs de Lijn, tussen 14:00 en 18:00 uur en na 22:00 uur.

Een fijne zondag!

Ster advertentie
Ster advertentie