Binnenland
EONOS

Docenten blazen hulpactie bij rellen af

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Docenten blazen hulpactie bij rellen af

Het plan van Roermondse docenten om de politie te helpen relschoppers te identificeren is afgeblazen. "De politie kan onze veiligheid niet garanderen als het helemaal misgaat, en dus durven we het niet aan", zegt de Roermondse docent economie Jonus Jakhjoukh in Langs de Lijn en Omstreken.

Zondagavond ging het helemaal mis in de Roermondse wijk Donderberg bij demonstraties tegen de avondklok. Zo werd de hoofdingang van het gelijknamige winkelcentrum vernield en werden ruiten kapot gebeukt met winkelwagentjes.

Oud-leerlingen

Docent Jonus Jakhjoukh heeft in samenwerking met een jongerenwerker en een straatcoach een groep van 150 buurtgenoten opgetrommeld om op te treden tegen relschoppers. De groep wilde bij nieuwe ongeregeldheden voor het lokale winkelcentrum gaan staan zodat eventuele rellen niet daar kunnen plaatsvinden.

De docent was van plan om de relschoppers persoonlijk aan te spreken. "Het zou zomaar kunnen dat er oud-leerlingen tussen de relschoppers zitten. Ik ken de wijk en de jongeren heel goed, ik woon daar en er zouden zomaar oud-leerlingen tussen kunnen zitten", vertelt Jakhjoukh.

Veiligheid

In samenspraak met de politie zou de groep hesjes krijgen zodat ze herkenbaar zouden zijn voor de hulpverleningsdiensten. "We hadden afgesproken om ook na 21:00 uur op straat te blijven om de politie te helpen. Maar helaas krijgen we van de politie niet de harde toezeggen dat ze ons goed zouden kunnen beschermen. Als het helemaal uit de hand loopt zouden ze ons wellicht niet kunnen onderscheiden van de relschoppers. Dat durfde wij niet aan, omdat we de veiligheid van de vrijwilligers dan niet kunnen garanderen."

Kracht van het onderwijs

Ondanks dat deze actie is afgeblazen probeert de docent wel zijn steentje bij te dragen. "Als school blijven we de samenwerking aangaan met politie en jongerenwerkers. Wij hebben op de dag na de rellen heel veel gesprekken gevoerd op school, en dat blijven we doen. Dat is de kracht van het onderwijs."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie