Binnenland
AVROTROS

Vogels vallen dood uit de lucht: 5 vragen over de vogelgriep

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vogels vallen dood uit de lucht: 5 vragen over de vogelgriep

De dierenambulance trekt aan de bel, want de vogelgriep rukt op. Er komen dadelijks meerdere meldingen binnen over dieren die zich ineens vreemd gedragen of zelfs dood uit de lucht vallen. Wat is er aan de hand? Het is de hoog-pathogene vogelgriep. Pathaloog en oprichter van het Dutch Wildlife Health Centra, Thijs Kuiken, beantwoordt vandaag in Stax&Toine 5 vragen over de vogelgriep.

1. Hoog-pathogeen, wat is dat eigenlijk?

"Pathogeen betekent ziekmakend. En hoog-pathogeen betekent dat vogels en kippen heel erg zieken worden. Er is ook laag-pathogeen en die maakt wilde vogels helemaal niet ziek."

2. Hoe komt toch steeds die vogelgriep weer ons land binnen?

"Dit virus komt oorspronkelijk uit de pluimvee-industrie en het komt oorspronkelijk niet voor in de natuur. Het is in 1996 voor het eerst in een ganzenboerderij in China voorgekomen. Meestal kun je zo'n virus uit de pluimvee kwijtraken. Dat is niet gelukt. Toen is het naar wilde vogels overgegaan. Dit najaar is het met trekvogels uit het oosten gekomen, waarschijnlijk."

3. En hoe zie je dat vogels ziek zijn?

"Ze scheiden het waarschijnlijk uit via poep, dat komt in water of gras. Of het zijn roofvogels die zieke of dode vogels eten. Wat we zien is dat er vaak hersenverschijnselen aanwezig zijn bij wilde vogels, bijvoorbeeld een draaihals of in cirkels zwemmen. Of niet meer kunnen staan. Dat wijst erop dat er een hersenontsteking heeft plaatsgevonden. Het is mogelijk dat er vogels zijn die geen enkel verschijnsel hebben, of heel algemene verschijnselen. Dus je kan het niet altijd zien. Dat is vooral lastig voor mensen in opvangcentra, die willen natuurlijk onderscheid maken tussen wel en niet geïnfecteerde vogels."

4. Dan natuurlijke de gevolgen voor jou en mij. Kan de mens er ziek van worden?

"Ja, dat kan bij intensief contact. Mensen kunnen een longontsteking krijgen en in sommige gevallen, bij sommige typen van het virus, kan het zelfs dodelijk zijn. De kans dat het over wordt gebracht op mensen is niet heel groot, want deze variant lijkt dat niet veel te doen. Maar we moeten daar wel rekening mee houden door hygiënemaatregelen te nemen wanneer we met wilde vogels bezig zijn, en ook in de pluimvee-industrie. Er is ook nog een risico dat het naar andere zoogdieren over gaat. Katten, vossen, marterachtigen. Met dit virus is het nog niet gebeurd."

5. Wat kunnen we ertegen doen?

"Het is niet een Nederlands probleem, maar een mondiaal probleem. Waar we naartoe moeten is dat we een pluimvee-industrie krijgen waarbij dit soort uitbraken niet meer gebeuren. Dat betekent: hygiëne verbeteren en minder kippen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie