Binnenland
AVROTROS

'Burgemeester Krikke van Den Haag zit in de gevarenzone'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Burgemeester Krikke van Den Haag zit in de gevarenzone'

De kritiek op het functioneren van Pauline Krikke als burgemeester van Den Haag stapelt zich op. Dat is niet voor het eerst: ook in Arnhem, waar ze eerder 12 jaar burgemeester was, heeft ze geen onverdeeld goede indruk achtergelaten. De vraag hoe ze burgemeester heeft kunnen worden, klinkt dan ook steeds vaker in de hofstad.

Vanuit verschillende kanten wordt het handelen van Krikke bekritiseerd, zoals na de vuurstapel in Scheveningen met oud en nieuw, of haar communicatie na het incident met 'de Haagse steker'.

Nogal zwalkend

Wim Derksen, emeritus-hoogleraar bestuurskunde, beschouwt hoe Krikke met de zaken van de laatste tijd is omgegaan. "Het is allemaal nogal zwalkend. Wat interessant is, is dat bekend is dat ze in Arnhem geen goede indruk had achtergelaten."

Dat de commissie die haar als burgemeester koos daar niets mee gedaan heeft is volgens hem wel te verklaren. "De vertrouwenscommissie die een burgemeester kiest, mag daar niets over naar buiten brengen. Zij mogen dan dus ook geen contact opnemen met, bijvoorbeeld, Arnhem om te vragen hoe zij het daar heeft gedaan."

Maar: er waren natuurlijk ook andere mogelijkheden geweest om achter haar geschiedenis in Arnhem te komen, geeft Derksen toe. "Het is wel verrassend dat men niet ontdekt heeft hoe zij het daar deed. En ook in het Scheepvaartmuseum was er wel wat aan de hand. Het is opvallend dat de de politiek altijd wel weer voor elkaar zorgt. Dat is eigenlijk wel pijnlijk."

'Een grote teleurstelling'

Verslaggever Piet Venhuizen van De Gelderlander maakte Krikke als raadsverslaggever van dichtbij mee, in de 12 jaar dat zij burgemeester was in Arnhem. "Krikke werd een grote teleurstelling. Ze trad niet op de voorgrond en werd niet het boegbeeld van de stad. Ze bleek een grijze muis, een zwakke burgemeester." Venhuizen noemt de wijze waarop ze 'niet adequaat' optrad in een discriminatie-affaire en 'het Nationaal Historisch Museum, dat er uiteindelijk toch niet kwam', als voorbeelden.

De verbazing bij Venhuizen was groot toen bekend werd dat Krikke in 2017 de opvolger van VVD-prominent Jozias van Aartsen zou worden als burgemeester van Den Haag. "Niet alleen omdat ze in Arnhem niet is geslaagd, maar ook haar bestuursfunctie bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam was geen succes. Zo'n grote stad hadden we niet bij haar bedacht. Arnhem was een maatje te groot, maar Den Haag zeker", aldus Venhuizen.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie