Binnenland
BNNVARA

Nederlandse natuurorganisaties organiseren eerste schelpenteldag

foto: Barky
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse natuurorganisaties organiseren eerste schelpenteldag

De venusschelp, de kokkel, of toch het wenteltrapje. Welke schelpen vind jij op het strand? Dat willen natuurorganisaties graag weten. Dit weekend vind de eerste schelpenteldag plaats. In navolging van onze zuiderburen organiseren verschillende natuurorganisaties dit jaar de eerste nationale schelpentelling. Iedere deelnemer verzamelt honderd schelpen, die hij of zij vervolgens determineert. Onderzoeker Frank Wesselingh van Naturalis neemt Vroege Vogels mee voor een proeftelling.

Schelpen tellen

Onderzoek

De schelpen die je verzamelt, moet je op naam brengen per soort. En dat zijn er nogal wat. De kokkel kunnen de meeste mensen wel herkennen. Wat onbekender is het muiltje. Door een verhoging in de schelp lijkt hij een beetje op een schoen. Dit vreemd gevormde slakkenhuis is begin twintigste eeuw ons land binnen gekomen, maar inmiddels helemaal ingeburgerd.

"Wat we met de schelpentelling willen bereiken, is dat we meer zicht willen krijgen op welke soorten het goed doen in ons land, ook de komst en ontwikkeling van exoten", legt Wesselingh uit. "Welke schelpen je op het strand vindt, zegt veel over wat er in onze zee gebeurt. Neem bijvoorbeeld het wenteltrapje. Een erg mooi weekdiertje die samenleeft met sponzen. Nu weten we dat hier voor de kust ook sponzen leven."

foto: Vroege Vogels

Een gevlochten fuikhoren (l) en een wenteltrapje (r)

Strandschelpen herkennen

Hoe herken je ze? Bij het sorteren van schelpen let je niet alleen op de vorm maar ook op kleur, structuur (ribbels of glad?) en het patroon dat er op de schelp staat. Op de site van de schelpentelling staat een zoekkaart, en meer instructies over hoe je mee kan doen.

foto: Vroege Vogels

Jongeren Kees, Kira en Sarah helpen organisatoren Hannco Bakker en Frank Wesselingh met een proeftelling op het strand van Scheveningen

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie