Binnenland

Rechter besluit: inreisverbod blijft opgeschort

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechter besluit: inreisverbod blijft opgeschort

[NOS] Het Hof in San Francisco handhaaft een uitspraak van een lagere rechter, waartegen de regering in beroep was gegaan. President Trump wil immigranten uit de zeven overwegend moslim-landen tijdelijk weren uit de VS, omdat daarmee de nationale veiligheid vergroot wordt. Het Hof zegt dat daarvoor geen enkel bewijs is geleverd. Het inreisverbod geldt niet totdat er een oordeel van een hoge rechter is.

Vorige week oordeelde een lagere rechter dat het inreisverbod niet mag worden ingevoerd zolang het nog onder de rechter is. Hij voorzag namelijk veel problemen voor reizigers, universiteiten en bedrijven, maar achtte de kans dat het verbod het zou halen gering. Het ministerie van Justitie ging tegen dat oordeel in beroep.

Arjen van der Horst is in Washington en vertelt wat de motivatie van de rechters is:

Het Witte Huis vindt dat de president veel vrijheid moet hebben om de Amerikaanse burger te beschermen. Een verbod van 90 dagen voor de inwoners van de zeven landen zou daaraan bijdragen. De rechters oordeelden nu dat de president onvoldoende heeft duidelijk gemaakt hoe het inreisverbod bijdraagt aan de veiligheid.

Moslimverbod

Tegenstanders van de maatregel denken dat het inreisverbod een opmaat is naar een moslimverbod, omdat het om zeven moslimlanden ging. Dat zou ongrondwettelijk zijn. De advocaten van Trump stelden dat de overgrote meerderheid van moslims niet zou worden geraakt door de nieuwe regels.

Beide kampen kunnen de zaken aanhangig maken bij het Hooggerechtshof. Trump leek daar al op te zinspelen in een Twitterbericht dat hij minuten na de uitspraak in hoofdletters plaatste: "Tot in de rechtszaal, de veiligheid van ons land staat op het spel."

Ster advertentie
Ster advertentie