Binnenland
KRO-NCRV

Amsterdam stevent af op lockdown in september

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amsterdam stevent af op lockdown in september

Wim Schellekens is lid van het zogenaamde Red Team, een onafhankelijke groep van tien wetenschappers die het OMT en minister De Jonge van adviezen voorzien. "Better safe than sorry", en dus geen halve maatregelen, zegt Schellekens in 1 op 1.

Naast Schellekens zijn ook onder andere gezondheidseconoom Xander Koolman, wiskundige Bert Slagter en veldepidemioloog Armish Baidjoe onderdeel van het Red Team dat zich over de coronavraagstukken buigt.

Video niet beschikbaar

"Elk school mag nu zelf beslissen welke maatregelen worden genomen om het virus niet verder te verspreiden. Maar dat kan niet in een crisissituatie", aldus Wim Schellekens, voormalig arts en ziekenhuisbestuurder. "Laten we weer lekker gaan polderen als we niet meer in een crisis zitten."

Want Schellekens maakt zich grote zorgen over de dagelijkse toename van het aantal besmettingen en de start van de scholen, alhoewel hij wel begrip heeft voor de maatschappelijke druk om de deuren van de klaslokalen te openen, maar het is "een risico". Zo laaide in Israël het virus na het opstarten van het onderwijs juist weer op.

Amsterdam

Vooral in wijken in de grotere steden als Amsterdam waar de besmettingsgraad hoog is, vindt Schellekens het niet verantwoord dat de scholen open zijn gegaan. In een gesprek met de minister heeft hij geadviseerd om vooral te "testen, testen, testen" bij de kinderen, want dan vis je de dragers van het virus eruit. Alleen zo kun je voorkomen dat zij corona overdragen aan de ouderen en zwakkeren in de samenleving. Pas dan heeft het zin om ook de volgende stappen te nemen als afstand houden, mondmaskers dragen en een goede ventilatie.

Maar of de minister de adviezen over neemt, weet Schellekens niet. Het gevoel van urgentie merkte hij wel op bij zijn twee uur durende gesprek met minister De Jonge. "Maar in daden zie ik die noodzaak nog niet terug." Wat we in Nederland nodig hebben om dat bron- en contactonderzoek op orde te krijgen én mensen bewust te maken van hun gedrag en bijvoorbeeld niet meer thuis feestjes te organiseren, hebben we "on-Nederlands autoritair leiderschap" nodig, meent Schellekens.

Lockdown in september

Over de komst van een tweede lockdown is bij Schellekens geen twijfel. "Die tweede lockdown hebben we nodig om een derde golf te voorkomen". Pas dan begrijpen de mensen weer de ernst van de situatie. Dat besef dat "er iets aan de hand is" moet weer terugkomen door elke dag minister-president Rutte op televisie te zien. Of elke dag een item bij het nieuws waarin de betekenis van de cijfers over de besmettingsgraad wordt uitgelegd en concreet gemaakt. Dan is het duidelijk hoe dichtbij we bij de situatie van een nieuwe lockdown zitten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie