Binnenland
KRO-NCRV

Bart Snels: vertrekboete moet gat dichten in belastingontwijking

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Bart Snels: vertrekboete moet gat dichten in belastingontwijking

Grote bedrijven die hun hoofdkantoor vertrekken naar een belastingparadijs moeten een naheffing gaan betalen. Tenminste, als het aan GroenLinks-Kamerlid Bart Snels ligt. In de Tweede Kamer lijkt er brede steun te zijn voor zijn voorstel, dat nota bene met terugwerkende kracht moet ingaan. De initiatiefwet ligt inmiddels voor advies bij de Raad van State. "Deze wet dicht een gat in belastingontwijking", zegt Snels in 1 op 1.

Snels kondigde zijn wetsvoorstel aan kort na het nieuws dat Unilever het hoofdkantoor in Nederland sluit, en dat samenvoegt met het al bestaande hoofdkantoor in Londen. Het Brits-Nederlandse Shell overweegt hetzelfde te doen.

Snels heeft 'geen idee' of er meer bedrijven overwegen hetzelfde te doen, maar zegt dat het geen wet is tegen alleen deze twee bedrijven. "Ik ben al langer met deze wet bezig. Het wetsvoorstel is algemeen van toepassing."

"Ik vind het eigenlijk een Europees debat. Je ziet zomaar gebeuren dat om de klap van de Brexit op te vangen, Groot-Brittannië allerlei belastingvoordelen gaat geven", vervolgt Snels. "Dit voorstel past in de aanpak van belastingontwijking. Wat we doen is een dubbele niet-heffing te voorkomen: wij missen toekomstige winstbelasting en in Groot-Brittannië betalen ze geen dividendbelasting." Volgens Snels zijn vergelijkbare eindafrekeningen geen uitzonderingen, met het verhuizen van BV's.

Afschrikkende werking

Snels is niet bang dat de 'vertrekboete' bedrijven in de toekomst afschrikt om hun hoofdkantoor in Nederland te vestigen. "Andere landen hebben dividendbelasting met percentages die ruim boven ons percentage liggen. Dus het geldt alleen als ze naar Groot-Brittannië, Malta of - naar ik dacht - Hongarije zouden vertrekken, omdat die geen dividendbelasting kennen. En ons voorstel is alleen daarop gericht."

Want, herhaalt Snels zijn standpunt: "Het gaat ons echt om het aanpakken van belastingontwijking; er moet ergens belasting betaald worden."

1op1 Dinsdag 14 juli 2020 Bart Snels

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie