Binnenland
KRO-NCRV

Tweede Kamer reed snelle levering mondkapjes in de wielen: 'Alle deals liepen meteen spaak'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede Kamer reed snelle levering mondkapjes in de wielen: 'Alle deals liepen meteen spaak'

Na aanhoudende politieke druk vanuit de Tweede Kamer deed voormalig minister Bruno Bruins in maart de toezegging dat hij mondkapjes zou gaan vorderen. Daarmee reed de Kamer de levering juist in de wielen, tekenen parlementair verslaggevers Laurens Boven en Sophie van Leeuwen op in hun boek Stilte op het Binnenhof. "Alle deals liepen meteen spaak."

Dat gebeurde in het debat waarin Bruins kort wegviel en de Tweede Kamer moest verlaten. "De Tweede Kamer liep soms als een olifant door de porseleinkast", zegt Boven in 1 op 1. Onder druk van vragen van verschillende oppositiepartijen ging de minister overstag door te zeggen dat hij 'vanavond nog' mondkapjes zou vorderen bij het internationaal bedrijfsleven.

"Hoewel minister De Jonge deze toezegging vrijwel direct heeft ingetrokken, was het kwaad al geschied: de handel viel stil. Partijen die klaarstonden om naar Nederland te worden verstuurd zijn naar andere landen gegaan. Landen die er wel voor wilden betalen."

Boven hoopt dat dit boek ook kan bijdragen aan het reflecteren van Tweede Kamerleden op hun eigen rol gedurende de coronacrisis. "Hoe stel je jezelf op als parlement, hoe controleer je terwijl je moet beseffen dat het kabinet bezig is met een heel voorzichtig schaakspel?"

Hugo de Jonge openhartig

In het boek worden kopstukken uit onder meer politiek, overheid en adviesorganen zoals het Outbreak Management Team geciteerd. "Helaas is het niet gelukt om Jaap van Dissel (directeur RIVM, red.) te interviewen", zegt Boven. Ook Mark Rutte wilde niet meewerken.

Minister Hugo de Jonge was daarentegen opvallend openhartig. Onder meer over de moeite die het kostte om de inkoop van zorg, die normaal gesproken per ziekenhuis verloopt, te centraliseren en vanuit het ministerie over te nemen. "Het laat zien hoe onvoorbereid de Nederlandse zorg op een pandemie was. De Jonge, en ook de Koning, zaten op een gegeven moment zelfstandig te bellen met bedrijven als Philips", aldus Boven. En voegt daaraan toe hoe De Jonge hem vertelde dat hij met een soort pet in de hand, haast als een soort bedelaar, de internationale markt op ging.

Vanmiddag wordt het eerste exemplaar van het boek aangeboden aan minister Hugo de Jonge, VNO-NCW voorzitter Hans de Boer en parlementair journalist Joost Vullings in Nieuwspoort, de organisatie die tevens opdracht gaf voor het boek.

Tweede Kamer die wilde dat kabinet mondkapjes vorderde, reed zorg in de wielen: ‘Alle deals liepen meteen spaak'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie