Binnenland

Pinot wint etappe, Dumoulin houdt schade beperkt

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pinot wint etappe, Dumoulin houdt schade beperkt

[NOS] Tom Dumoulin heeft nog alle kans om de Giro d'Italia te winnen. In de voorlaatste rit verloor hij weliswaar opnieuw tijd op rozetruidrager Nairo Quintana, Vincenzo Nibali en ritwinnaar Thibaut Pinot, maar in de tijdrit zondag kan hij veel goed maken.

Dumoulin kwam 15 seconden na zijn grootste concurrenten over de finish en staat nu op 53 seconden van Quintana. Hij moet in de tijdrit over 29,3 kilometer ook 39 seconden goedmaken op Nibali en 10 seconden op Pinot.

Op de 24 meter lange klim Monte Grappa, halverwege de 190 kilometer lange rit, hielden de favorieten zich nog gedeisd, maar op de Foza, de laatste klim van de Giro met de top op 14 kilometer van de finish, barstte de strijd in alle hevigheid los.

Ilnoer Zakarin en Domenico Pozzovivo sprongen weg op de 14 kilometer lange klim en tot aan de top was het spannend of Dumoulin zou kraken en zijn concurrenten toe zouden slaan.

Quintana, Nibali en Pinot zetten gezamenlijk de achtervolging in en achterhaalden de twee koplopers in de afdaling. Dumoulin, Bauke Mollema, Bob Jungels en Adam Yates rondden de top een halve minuut na Quintana en co. Wat volgde was een schitterende strijd tussen twee groepjes.

Dumoulin had veel baat bij het sterke rijden van Jungels en naderde rozetruidrager Quintana tot op vijf tellen. Het gat groeide weer, waarna de klok bij de meet 0.15 marge aangaf.

Voor Dumoulin was het prettig dat Pinot won en Nibali maar vier tellen bonificatie overhield aan zijn derde plaats en dat Quintana (vijfde) geen bonus kreeg.

Het algemeen klassement

Morgen wordt de Giro afgesloten met een tijdrit van Monza naar Milaan over 29,3 kilometer. De verschillen zijn klein. Het belooft morgen een tijdrit te worden à la Laurent Fignon vs Greg LeMond in de Tour de France van 1989.

Volgens kenners zou Dumoulin zeker een minuut kunnen goedmaken op zijn concurrenten in de top-10. Een snelle rekensom leert ons dat het genoeg zou zijn voor de eindzege.

Ster advertentie
Ster advertentie