Binnenland
AVROTROS

Kieswijzer voor Kinderen al duizenden keren ingevuld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kieswijzer voor Kinderen al duizenden keren ingevuld

Met nog 20 dagen te gaan tot de verkiezingen wordt er massaal gebruikt gemaakt van de stemwijzer. Vandaag komt er een bijzondere stemwijzer bij: de Kieswijzer voor Kinderen. Want ook kinderen hebben een mening over wat er in de wereld gebeurt of gedaan moet worden. Initiatiefnemer en hoofdredacteur van Kidsweek Henrike van Gelder legt in Stax&Toine uit wat de stemwijzer bijzonder maakt.

Video niet beschikbaar

De Kieswijzer is voor Kinderen gemaakt tussen de 8 en 13 jaar. "Deze kinderen mogen nog niet stemmen maar hebben wel vaak een mening over politiek en wat er gebeurt in het land", vertelt Van Gelder.

Meer dan 4000 keer ingevuld

"Kinderen hebben meer interesse in de politiek dan ik zelf had verwacht. Ik merk dat het bewustzijn over bepaalde onderwerpen zoals klimaat en milieu er zeker is. Alleen worden ze er niet vaak naar gevraagd." In de Kieswijzer voor Kinderen worden vrijwel dezelfde onderwerpen gebruikt als bij de gebruikelijke stemwijzer.

"We kijken welke onderwerpen spelen in de maatschappij en de campagnes. Het belangrijkste is dat we dit in begrijpelijke taal voor kinderen hebben geformuleerd." De kieswijzer is meer dan 4000 keer ingevuld.

Bevalt goed

De Kieswijzer voor Kinderen is ook nuttig voor volwassenen, stelt de initiatiefneemster. "Ik vind zelf het invullen van de Kieswijzer best ingewikkeld, waarom zou je dan niet een Kieswijzer in begrijpelijke taal. Rond de 10 jaar beginnen kinderen een mening te vormen die vaak veel duidelijker is dan volwassenen."

Silke (11) en Miracle (11) zijn vaste lezers van Kidsweek, hebben de stemwijzer ingevuld en waren enthousiast. Silke vond het invullen van de Kieswijzer ontzettend leuk om te doen. "Ik volg het nieuws via het NOS Jeugdjournaal en lees de Kidsweek. Ik vind het belangrijk dat kinderen een mening kunnen vormen hoe de partijen in elkaar zitten." Miracle volgt de politiek op de voet. "Ik schrijf voor mijzelf op wat de Tweede Kamer doet en kijk alle persconferenties van het kabinet."

Video niet beschikbaar

Wie zelf de Kieswijzer voor Kinderen wil invullen kan naar deze site: https://www.kieswijzervoorkinderen.nl/

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie