Binnenland
KRO-NCRV

Brabantse ziekenhuizen (ROAZ): Bereid je voor op meerdere coronapieken

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Brabantse ziekenhuizen (ROAZ): Bereid je voor op meerdere coronapieken

Bart Berden, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), maakt zich zorgen als de coronamaatregelen te snel worden afgebouwd. "Dan kom je wellicht te snel in een rebound. Medisch gezien zeg ik: 'houd het land op slot'. Maar je moet je ook afvragen wat je nog van de Nederlander kan vragen", zegt Berden in het radioprogramma 1 op 1.

Het aantal coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen daalt, maar dat gaat trager dan gehoopt. "We hadden verwacht dat de maatregelen tot meer dalingen zou leiden. Nog steeds wordt meer dan 100 procent van de normale capaciteit ingezet voor corona", zegt Berden, die ook bestuursvoorzitter is van het ET-Ziekenhuis in Tilburg.

Brabantse ziekenhuizen (ROAZ): bereid je voor op meerdere coronapieken

Berden op het punt geeft aan dat iedere afbouw van maatregelen kan leiden tot een opvlamming van het coronavirus, waardoor de ziekenhuizen permanent overbelast kunnen raken.

"Daar moet je dus heel erg terughoudend mee zijn. Gerenommeerde Amerikaanse onderzoekers zeggen: we zullen hier een aantal keer doorheen moeten - reken op acht keer zo'n fase - voordat je groepsimmuniteit hebt."

Roofbouw op personeel

"We bereiden ons voor om nog maanden met deze problematiek bezig te zijn. Het is een enorme opgave. Naar onze smaak kunnen we nog steeds veel te weinig niet-coronapatiënten behandelen."

"Aan het einde van elke dienst hebben we een debriefing met ons zorgpersoneel", legt Berden uit. Psychologen letten goed op of personeel normaal slaapt en traumabeelden kunnen verwerken. "We kunnen niet zomaar terug naar normaal. Je hebt ook te maken met medewerkers waar roofbouw op is gepleegd, en we bouwen nog elke dag achterstand op."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie