Binnenland
KRO-NCRV

Hans de Boer: 'Vul nu investeringsfonds en verhoog stikstofplafond'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans de Boer: 'Vul nu investeringsfonds en verhoog stikstofplafond'

Voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans de Boer wil dat het kabinet 'doorpakt' op het investeringsfonds van minister Hoekstra van Financiën. Ook wil hij dat het stikstofplafond omhoog gaat. "Daar moet nieuwe wetgeving voor komen", zegt De Boer op Prinsjesdag in 1 op 1.

Hans de Boer: ‘Vul nu investeringsfonds en verhoog stikstofplafond’

"Heel Nederland zit nu op slot. Dat wil Nederland niet. Het kabinet moet komen met nieuwe regelgeving. Het stikstofplafond moet omhoog", zegt De Boer. Hij wijst op het stikstofplafond in omringende landen. "In België hebben ze een uitstootnorm van 3 mol per hectare grond, in Duitsland 7 mol, in Groot-Brittannië doen ze maar wat, en wij hebben 0.1 mol. Zet hem op 1 mol, of 2 mol."

EenVandaag bracht maandag het nieuws dat Schiphol mogelijk 100.000 vluchten moet schrappen, omdat het vliegveld geen natuurvergunning had om uit te breiden. "Hier werd ik niet vrolijk van", geeft De Boer toe. "We hebben verdiensystemen die groter zijn dan ons land, zoals de voedselindustrie, Schiphol en de Rotterdamse haven. Als je dat gaat afknijpen, raken burgers banen en inkomen kwijt."

'Investeringsfonds nu vullen'

Het aangekondigde investeringsfonds van het kabinet juicht De Boer van harte toe, maar "de grote oproep is: nu doorpakken". Het kabinet wil weliswaar een investeringsfonds, maar hoeveel geld daarin komt, en hoe dat wordt ingevuld is nog niet bekend. "Vul dat investeringsfonds, nu geld nog gratis is. De rentes zijn negatief, geld lenen is voor regeringen nog nooit zo goedkoop geweest", vult De Boer aan.

Ster advertentie
Ster advertentie