Binnenland
AVROTROS

Identificatie van twee slachtoffers MH17 gaat dit voorjaar verder: 'Belangrijk, maar complex'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Identificatie van twee slachtoffers MH17 gaat dit voorjaar verder: 'Belangrijk, maar complex'

Bijna zes jaar na de ramp met MH17 is de zaak rond deze tragedie nog altijd niet klaar. Maandag begint het proces tegen de daders. Ook voor sommige nabestaanden is er nog geen rust. Zo zijn er nog altijd twee slachtoffers niet geïdentificeerd. De identificatie gaat in het voorjaar verder, met nieuwe technieken. "Het is heel belangrijk, maar ook heel complex", zegt nabestaande Piet Ploeg in Stax&Toine.

Piet Ploeg is de broer van Alex Ploeg, een van de twee slachtoffers die nog niet is geïdentificeerd. "Het is heel belangrijk dat het NFI hier onderzoek naar gaat doen, maar ook heel ingewikkeld. We weten natuurlijk allang dat mijn broer de MH17-ramp niet heeft overleefd."

Honderden botfragmenten

"Stel je voor dat, en dat is niet meer dan een theoretische mogelijkheid, er bericht komt dat er DNA-materiaal is gevonden. Daarmee hebben we mijn broer niet terug. Ook zijn stoffelijke overschot niet. Doorgaans gaan kleine botresten verloren bij het DNA-onderzoek. En dan? Wat word ik hier beter van?" Ploeg vindt het daarom heel ingewikkeld. Het zal voor het afscheid nemen geen verschil maken.

"Ik hoop van harte dat ze niet alleen op zoek gaan naar de laatste twee, want er zijn nog een paar honderd botfragmenten. En die horen niet bij de overheid, maar die horen thuis te komen bij de nabestaanden."

Het strafproces

Het strafproces dat vanaf maandag van start gaat, volgt Ploeg vanaf Schiphol. "Daar zal ik de komende twee weken zijn. Ik hoop in ieder geval dat het OM in de eerste week in staat zal zijn om de aanklacht te formuleren. Zodat we de eerste informatie krijgen. Maar of de strafzitting daarna doorgaat, is de vraag. Het kan zijn dat de advocaat van de verdachte om uitstel gaat vragen", vertelt hij.

"Het kan nog heel lang duren, maar op een gegeven moment gaat een onafhankelijke Nederlandse rechter een uitspraak doen. Dat is ongelooflijk belangrijk, voor ons maar ook voor de rest van de wereld."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie