Binnenland
KRO-NCRV

Herstel-NL: kabinet mist exit-strategie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herstel-NL: kabinet mist exit-strategie

Nu het er op lijkt dat het coronavirus lang onder ons zal blijven, wordt het tijd om naar "een andere exit-strategie" te kijken. Het kabinet zou dit moeten laten doorrekenen en daar verbaast Erik-Jan Vlieger, zorgondernemer en lid van het platform Herstel-NL zich over. Dit zegt hij tegen Niels Heithuis in het programma 1 op 1.

Herstel-NL: Kabinet mist exitstrategie


Zaterdag wordt de avondklok ingevoerd. Erik-Jan Vlieger wordt er "somber" van. "Dat we dit de maatschappij aandoen." Vlieger is lid van het platform Herstel-NL waar ook economen Barbara Baarsma en Robin Fransman bij betrokken zijn. Dit platform roept op tot een debat over een coronabeleid met maatregelen die onze samenleving minder schade doen.

Vlieger is zelf opgeleid tot arts en gepromoveerd in de radiologie en is nu actief als zorgondernemer. Samen met Fransman is hij in mei deze beweging begonnen. "We zitten als maatschappij in een tunnel waar de maatregelen steeds erger worden, maar het kan anders." In de denktank van Herstel-NL zitten ook epidemiologen en zij willen niet vanuit één focus naar de crisis kijken. Dat het anders moet, is Vlieger duidelijk, want met deze maatregelen "halen we steeds meer de dingen weg die het leven de moeite waard maken".

Exit-strategie

"Het is absoluut geen griepje, dit virus is veel erger dan griep. Dat is duidelijk", aldus de voormalige arts Vlieger. Maar maatregelen als de avondklok raakt vooral de jongeren en het stoort Vlieger dat het kabinet niet komt met een exit-strategie. Er wordt nu al gesproken over een mogelijke verlenging en dat stoort Vlieger: "De beslissing om een avondklok in te voeren is lastiger dan hem afschaffen. Die stap is inmiddels genomen." Maar dat niet verder wordt nagedacht nu blijkt dat het virus niet snel zal verdwijnen, begrijpt Vlieger niet. "We moeten af van die tunnelvisie."

Twee-plekken samenleving

Hoe de maatschappij bijvoorbeeld wel meer open zou kunnen gaan, is met het plan dat er een zogenaamde "twee-plekken samenleving" komt. Dit idee houdt in dat er een gedeelte is waar het onveilig is en een gedeelte waar wel de coronamaatregelen in acht worden genomen. Als voorbeeld noemt Vlieger een trein waar het voorste gedeelte als safe-zone wordt ingericht. In het achterste gedeelte van de wagon hoef je geen afstand te houden. In die 'onveilige gebieden' kun je dan het virus rond laten gaan.

"Ik woon zelf naast een studentenhuis, daar barstte het van het coronavirus. Nu is het er niet meer. Dat is het voordeel als je het virus ook een beetje zijn gang laat gaan", concludeert Vlieger.

Maar wat te doen met bijvoorbeeld de zorgmedewerker wiens kinderen naar een middelbare school gaan en dus ook besmet kunnen raken? Vlieger stelt resoluut voor dat die zorgmedewerker dan thuis moet blijven. Ook in deze tijd van een pandemie met een tekort aan zorgpersoneel. Of dat de kinderen thuisonderwijs krijgen. "Mijn oproep aan het RIVM is aan de slag te gaan met deze gegevens en mogelijkheden. Hoeveel komt deze specifieke situatie voor en is zo'n idee haalbaar?"

Doorrekenen

Waarom er niet eerder doorrekeningen van verschillende strategieën heeft plaatsgevonden, weet Vlieger niet. "Er zijn acht peer reviewde artikelen over dit soort strategieën verschenen en die zeggen allemaal dat dit leidt tot minder maatschappelijke en economische schade."

Vlieger: "Misschien hebben we wel geen gelijk en vergissen we ons, maar we willen dat kwantitatief weten voor de Nederlandse situatie. Die modellen geeft het RIVM niet vrij. Als wij die ontvangen gaan we gelijk zelf aan de slag om het te laten berekenen. Maar we moeten wel dezelfde cijfers hebben als het RIVM."

Volgens Vlieger zou kijken naar alternatieve maatregelen veel kunnen oplossen: "Veel mensen houden zich nu niet aan de maatregelen, omdat ze het gevoel hebben dat ze er weinig mee te maken hebben. Iemand van onder de 30 heeft een kans van één op de tweehonderdduizend om er ernstige klachten van te krijgen. Iemand van boven de negentig heeft de kans van één op de acht om er aan te overlijden. Dat het virus iedereen raakt is onzin."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie