Binnenland
NTRPowNed

Zo gaat het eraan toe in de werkzaal van de gevangenis

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo gaat het eraan toe in de werkzaal van de gevangenis

Een gedetineerde zit vooral zijn of haar straf uit. Maar arbeid en dagbesteding spelen een belangrijke rol in het leven binnen de gevangenismuren en het re-integratieproces. Edwin Stoker, plaatsvervangend hoofd arbeid bij de Penitentiaire Inrichting (PI) Zwolle, geeft een inkijkje op de werkvloer van de gevangenis. "Als ik op de werkzaal ben praten we niet over het delict", vertelt hij in 5 Dagen.

5 Dagen...

Keuze

Een gedetineerde mag zelf de keuze maken of hij of zij wil werken. "Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen bij ons gaan werken. Als je niet gaat werken, zit je de tijden dat er gewerkt wordt dus gewoon achter de deur op cel", vertelt Stoker. Ongeveer 85 tot 90 procent van de reguliere gedetineerden in de PI Zwolle kiest er daarom voor om te werken. Zij verdienen ongeveer 95 cent per uur.

De overige 10 tot 15 procent heeft verschillende redenen om niet te werken. "Dat zijn vaak de mensen die bijvoorbeeld nog nooit gewerkt hebben en het daarom angstig vinden om te werken", zegt Stoker. "Of het zijn gedetineerden die dusdanig veel geld hebben dat ze niet hoeven te werken, of gedetineerden die kort zitten."

Van schoonmaak tot metaal

In de gevangenis kunnen gedetineerden verschillende beroepen uitoefenen. Zo is er onder andere een schoonmaakafdeling, een groenafdeling, en een metaalafdeling. "We willen het liefst dat iedereen die binnen komt op een werkzaal begint. Daar is een werkmeester en zijn tien tot twaalf gedetineerden aan het werk. Dat zijn eenvoudige werkzaamheden, zoals het inpakken van vaatwastabletten, of het samenstellen van tuingereedschap."

Messen

Gedetineerden mogen dus ook met gereedschap en messen in de weer. "Er wordt natuurlijk wel goed naar gekeken. Als er gedetineerden zijn waarvan wij het geen goed idee vinden dan doen we het niet."

Ondanks de veiligheidsmaatregelen en detectiepoortjes gaat het wel eens mis. "We hebben wel eens gehad dat jaren later tijdens een schoonmaak een afzuigkap werd opengehaald, en daar lag een combinatietang. Geen idee waar die vandaan komt, maar hij lag er wel. Dus dat gebeurt."

'Stukje afleiding'

Het werk is voor gedetineerden van groot belang. "In het werk vind ik een stukje afleiding", vertelt een van de gedetineerden. Hij werkt inmiddels al zes jaar op de metaalafdeling. "Anders ga je toch zitten piekeren over het gemis van je familie. Het bezoek is maar één keer per week, en als je wat langer zit kun je niet verwachten dat iedereen elke week of maand langskomt. Het contact met je familie is dus wel een stuk beperkter, en dat is natuurlijk wel zwaar."

Los van de afleiding, werkt deze gedetineerde ook om een goede toekomst buiten de muren op te bouwen. "Het is belangrijk om weer een bestaan op te bouwen. Als je buiten komt en je hebt geen werk, dan heb je ook geen geld voor een woning en voor de rest. En dat zijn heel belangrijke dingen in de maatschappij."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie