Binnenland

'Het leek alsof het café op Kos instortte, alles schudde'

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het leek alsof het café op Kos instortte, alles schudde'

[NOS] De kust van Turkije en de Griekse vakantie-eilanden zijn vannacht opgeschikt door een aardbeving met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Op Kos zijn zeker twee mensen om het leven gekomen en meer dan 120 gewonden gevallen. In Turkije zouden zeker 70 mensen gewond zijn geraakt.

Sander van de Moolen is met zijn vrouw op vakantie op Kos. Om half twee schrok hij wakker van de aardschok. "het leek alsof twee vrachttreinen door de kamer denderden", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. In de loop van de nacht telde hij zeker acht naschokken. "Het is een onwerkelijk begin van de vakantie."

Van de Moolen vertelt dat ze de nacht noodgedwongen doorbrachten op het parkeerterrein van het resort. "Een aantal delen van het gebouw is zo ernstig beschadigd, dat ik niet verwacht dat we terug onze kamer in kunnen."

Aardbeving treft vakantiegangers Kos

Doden en gewonden

Het epicentrum was in de buurt van de Turkse badplaats Bodrum. De beving was voelbaar langs de kust van Turkije en op enkele Griekse eilanden. Op Kos zijn door het natuurgeweld zeker twee mensen om het leven gekomen en vielen meer dan honderd gewonden. Ook zijn veel gebouwen op het eiland beschadigd.

De Nederlandse Anna (19) stond op het moment van de beving in een café. "Het leek alsof het instortte", vertelt ze. De ramen sprongen en er vielen brokstukken naar beneden. Iedereen in de bar rende in paniek de straat op.

Net als veel andere toeristen liep ze terug naar haar hotel, maar daar kon ze om veiligheidsredenen niet naar binnen. Vanwege het risico op hevige naschokken moesten de vakantiegangers buiten blijven.

Ook op andere plekken op het eiland wachtten Nederlanders in het donker buiten. "We zaten op ligbedjes naast het zwembad", vertelt Marianne. Ze lag in bed toen de beving het eiland trof. De schok duurde enkele tientallen seconden, schat ze. "We schrokken ons rot en zaten meteen rechtop."

Samen met haar vriendin, twee kinderen en andere hotelgasten rende ze naar buiten. Eenmaal uit het gebouw keerde de rust snel terug. Daarna zaten zij en haar kinderen uren in de buitenlucht. "Er was schade aan het hotel en er werd nog een naschok verwacht."

Sander voelde meerdere van die naschokken. Volgens hem met een kracht van 4,2. "Elke keer sta je dan weer helemaal op scherp. Je hoort allemaal geluiden die je nog nooit gehoord hebt. Onwerkelijk."

De Nederlander is vol lof over de hulp van het hotelpersoneel. Sander een zijn vrouw zijn "uitstekend" begeleid en mede daardoor was er volgens hem geen sprake van grote paniek.

Het was de eerste avond van hun vakantie op Kos. Nu is het onduidelijk hoe die verder gaat verlopen. "We hebben gehoord dat er de komende uren geen vluchten van of naar het eiland gaan. Het is volkomen onbekend wat er met ons gaat gebeuren."

Ster advertentie
Ster advertentie