Binnenland

VVD 33 zetels, PVV tweede partij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD 33 zetels, PVV tweede partij

[NOS] De PVV wordt de tweede partij van Nederland volgens de voorlopige prognose van het ANP en komt uit op 20 zetels. De VVD is veruit de grootste met 33 zetels, een verlies van 8. Meer dan 95 procent van de stemmen is inmiddels geteld.

De partij van Geert Wilders was lange tijd met het CDA en D66 verwikkeld in een nek-aan-nek-race om de tweede plaats. Zowel het CDA als D66 komt uit op 19 zetels.

De PvdA is teruggevallen naar een absoluut dieptepunt. De partij van Lodewijk Asscher staat met een verlies van 29 zetels op 9. GroenLinks boekte zijn grootste winst ooit. De partij gaat van 4 naar 14 zetels.

Ook de ChristenUnie, Partij voor de Dieren en 50Plus winnen zetels. Denk en Forum voor Democratie debuteren in de Tweede Kamer.

De opkomst lijkt volgens een voorlopige prognose van het ANP uit te komen op 77,7 procent. Dat is meer dan in 2012 toen 74,6 procent van de kiezers stemden. In 2002 was de opkomst nog hoger, met ruim 80 procent.

Sommige gemeenten zeggen dat ze pas later vandaag of zelfs morgen pas klaar zijn met stemmen tellen. Daardoor kan de definitieve zetelverdeling nog iets veranderen.

Ster advertentie
Ster advertentie