Binnenland
AVROTROS

Kinderen spelen steeds minder buiten, maar een special app biedt mogelijk uitkomst

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen spelen steeds minder buiten, maar een special app biedt mogelijk uitkomst

Een nieuwe app moet minderen weer naar buiten krijgen. Kinderen spelen steeds minder buiten, mede door de smartphone en daar speelt de stichting Jantje Beton nu op in door de ontwikkeling van de app. "Er zitten gametechnieken in die kinderen motiveren om weer naar buiten te gaan", zegt Pauline van der Loo, hoofd Programma bij Jantje Beton, in Stax&Toine. De app heet Play to Move.

Pauline van der Loo over de nieuwe app

Video niet beschikbaar

In 2013 speelde 20 procent van de kinderen nog elke dag buiten, in 2018 was dat gedaald naar 14 procent. In 2019 speelde 15 procent van de kinderen zelfs helemaal niet buiten. Van der Loo noemt de daling van het aantal kinderen dat buiten speelt dramatisch. "Het is heel hard naar beneden gegaan."

Hoe werkt de app?

Om te beginnen moeten kinderen in een online omgeving een soort test maken, waar uit blijkt op welke manier hij of zij het liefst buiten speelt. "Willen ze juist heel fysiek buitenspelen of bijvoorbeeld liever samen met andere kinderen? Als hun voorkeur duidelijk is, krijgt het kind allerlei challenges aangeboden die op die voorkeur van toepassen zijn", vertelt Van der Loo.

De app zit nu in de testfase. "Dat doen we in Amsterdam en de eerste kinderen zijn enthousiast."

Geen Pokémon Go

De app lijkt niet op de Pokémon-app, die een tijdje geleden ontzettend populair was onder kinderen. Gebruikers moesten naar buiten om onder meer speciale Pokémons te vangen.

"Soms vroegen wij ons weleens af: weten die kinderen dat ze buiten bezig zijn? Wij willen nu echt die ervaring van buiten spelen, buiten ontmoeten en avonturen beleven overbrengen. Meer verleiden om naar buiten te gaan, dan dat ze echt de app buiten nodig hebben", vertelt Van der Loo.

Nieuwe apps moeten kinderen weer aan het buitenspelen krijgen

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie