Binnenland
AVROTROS

Hans Spekmans' Jeugdeducatiefonds vindt leerkracht belangrijker dan schoolbestuur of gemeenteraad

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Spekmans' Jeugdeducatiefonds vindt leerkracht belangrijker dan schoolbestuur of gemeenteraad

"Alles is verkokerd in ons land", zegt Hans Spekman, voormalig PvdA-voorzitter en nu directeur van het Jeugdeducatiefonds. "Je hebt Kamerleden voor armoede, en zorg, bijvoorbeeld. Iedereen kijkt vanuit zijn eigen koker en belang." Volgens Spekman moeten we anders omgaan met problemen: niet vanuit wantrouwen maar vanuit vertrouwen. "De toeslagenaffaire heeft ons dat geleerd."

#176 - Hans Spekman - MISCHA!

Het Jeugdeducatiefonds zet zich in voor kinderen met achterstanden. "Wij krijgen de meest brede aanvragen: 'boek, bed, brood', maar we krijgen ook voor bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding omdat er een ingewikkelde vechtscheiding is en het kind op de beschikking van de gemeente moet wachten."

Oordeel meester of juf

Het fonds vertrouwt in het oordeel van de meester of juf: "Als die zeggen dat iets belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind dan vinden we dat belangrijker dan wat het schoolbestuur zegt, wat de regering zegt, wat de gemeenteraad zegt."

En of hij de politiek mist? "Als ik moeilijke besluiten zie, en de uitzichtloze situatie bij Ter Apel bijvoorbeeld, dan denk ik: dat kan beter, anders, menswaardiger. Soms heb ik dat soort onderwerpen, die me aan het hart gaan, en dan mis ik het. Maar netto gezien? Nee, ik ben nu gelukkiger."

#176 - Hans Spekman - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie