CEO TweeSteden Ziekenhuis: 'De politiek heeft geen reëel beeld van de situatie rond Corona'
- Nieuws
- CEO TweeSteden Ziekenhuis: 'De politiek heeft geen reëel beeld van de situatie rond Corona'
"De politiek moet zich goed vergewissen van wat de realiteit is. Het zou goed zijn als ze zich meer verdiepen in de stand van zaken." Dat zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.
"Ik zie een overschatting van de ernst. We hebben het op dit moment goed in de hand. Ik hoor allerlei ideeën die voorlopig nog geen recht doen aan de realiteit."
CEO TweeSteden Ziekenhuis: 'De politiek heeft geen reëel beeld van de situatie rond Corona'
Video niet beschikbaar
Daags voor het Tweede Kamerdebat over de aanpak van het virus, is het advies van Berden duidelijk. "We moeten van dag tot dag bekijken wat de stand van zaken is, en pas opschalen als dat echt nodig is." De grootste zorg van de ziekenhuisbestuurder en hoogleraar Ziekenhuisorganisatie is dat anders de reguliere zorg in het gedrang komt.
Berden betwist dat er te veel willekeur is in het wel of niet testen van patiënten, zoals in de beeldvorming naar voren komen. "Het beleid is helder. Als iemand zich meldt met luchtwegklachten die in risicogebied is geweest of contact heeft gehad met een besmette patiënt én hij of zij heeft ook koorts, dan wordt er altijd getest."
"Maar er is ook nog zoiets als het klinische oog van de professional. Die kan beslissen dat het eerder nodig is om te testen."
Voorlopig geen tekort mondkapjes
Het Regionaal Team Acute Zorg, waar Berden de voorzitter van is, bekijkt van dag tot dag wat de voorraad is van beschermende middelen als mondkapjes en schorten. "Ik zie voorlopig geen tekorten. Er is een normale aanvoer van nieuwe producten."
Toch is Berden niet geheel zonder zorgen. "We zijn bezig met een marathon en zijn nog vóór de helft in de wedstrijd." Maar hij blijft bij zijn standpunt: grote maatregelen zoals die in bijvoorbeeld Italië worden genomen met het afgelasten van evenementen, zijn in Nederland voorlopig echt niet nodig.