Binnenland

Prijs voor NPO Radio 1-programma De Taalstaat

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Prijs voor NPO Radio 1-programma De Taalstaat

Taalwetenschappers gaven zaterdag De Taalstaat een prijs omdat het programma op NPO Radio 1 de taalwetenschap uitstekend toegankelijk weet te maken voor het gewone publiek.

De jaarlijkse Populariseringsprijs van de landelijke onderzoekschool taalwetenschap wordt toegekend om populair-wetenschappelijke bijdragen over een taalwetenschappelijk onderwerp te stimuleren. De Taalstaat is blij met deze eervolle prijs, aldus presentator Frits Spits.

Fonkelen

In zijn speech bij het in ontvangst nemen van de prijs, zei Spits: ''We houden ervan een woord tegen het licht te houden , we kunnen genieten van de plotselinge schittering van een foneem, we staren graag in de semantische diepte, en als er morfemen op ons pad komen worden ze door ons liefdevol vertroeteld. Wij houden van de taal. We willen de zinnen in de ether laten fonkelen, in de sociale media, we willen de luisteraar aanmoedigen om meer aandacht aan hun taal te besteden.''

De Taalstaat werd gekozen uit drie genomineerden: de website doofgewoon.nl, het boek 'Vakantie in eigen taal' en het radioprogramma De Taalstaat. De uitslag werd bekend gemaakt op het Taalgala, de jaarlijkse feestelijke bijeenkomst van taalwetenschappers.

De Taalstaat is wekelijks te horen op zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie