Binnenland
BNNVARA

Concert van bomengeluiden

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Concert van bomengeluiden

Altijd al willen weten hoe een boom van binnen klinkt? Kom dan 19 augustus naar landschapspark Mien Ruys in Bergeijk. Daar vindt om 21.30 uur de wereldpremière van het concert Talking Trees plaats. Het concert is een onderdeel van buitenexpositie de Stijlparade en is gratis toegankelijk.

Sensoren

Meestal hoor je weinig van de boom. De Nederlandse componist Bert Barten brengt daar verandering in. Samen met de Amerikaanse musicus Scot Gresham-Lancaster heeft hij sensoren ontwikkeld die het innerlijke leven van bomen registreren en omzetten naar synthesizermuziek. Zo maken ze onder andere hoorbaar hoe de sapstroom van een eik en de fotosynthese van een ceder klinkt.

Deze vibraties uit de boom verplaatsen zich vervolgens via lichtslangen naar het podium waar musici en een VJ klaarstaan om de boom een stem te geven. Barten is de eerste Nederlander die trillingen uit bomen omzet in muziek.

Quote

Ik heb een gaatje geboord in een boom en daar heb ik een microfoontje in gestopt. En dan hoor je ook echt een klein beekje.

Componist Bert Barten

Aan het geluid kun je volgens Barten ook afleiden wat de gezondheid is van de boom. Bij een gezonde boom hoor je een beekje lopen met af en toe een klikje erin. Maar als het erg droog is, hoor je alleen droge klikgeluiden. De boom heeft dan weinig water en dit veroorzaakt droogtestress.

Achtergrondkoor van bomen

De Bergeijkse bomen laten live van zich horen samen met een 'achtergrondkoor' van bomen uit Brazilië, Polen, België en China. Samen met wetenschappers van de universiteiten in Wageningen en Gent verzamelde Barten een jaar lang digitale metingen van deze buitenlandse bomen.

Vroege Vogels neemt samen met Bert Barten alvast een kijkje bij de stermuzikanten van 19 augustus: een ceder en een eik.

Bomenconcert in Bergeijk

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie