Binnenland
KRO-NCRV

NAM: gaskraan moet verder dicht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NAM: gaskraan moet verder dicht

Directeur Gerald Schotman van de NAM zegt dat het gasbedrijf de productieclusters bij Loppersum zal sluiten. Verder stelt hij voor om de gaskraan verder dicht te draaien na de zware aardbeving bij Zeerijp, afgelopen maandag.

“Als het niet om de leveringszekerheid gaat, stellen wij voor een aantal clusters rond Loppersum te sluiten”, zei NAM-directeur Gerald Schotman in nieuwe programma 1 op 1, op NPO Radio 1. Hij verwacht ook een verdere afname van de gasproductie. “We zullen een algemene volumemaatregel voorstellen.”

Maatregelen

Nooit eerder stuurde de NAM zelf aan op verlaging van de gaswinning in de provincie. Maar de aardbeving van afgelopen maandag was zo zwaar, dat de NAM verplicht werd om binnen 48 uur met maatregelen te komen. Het aantal schademeldingen bij het Centrum Veilig Wonen is inmiddels opgelopen tot boven de 1.300.

Woensdagmiddag maakt de NAM bekend met welke maatregelen het gasbedrijf nieuwe bevingen hoopt te voorkomen. Het idee om geheel stoppen met de gaswinning wees Schotman van de hand. “Gas blijft nog jarenlang een belangrijke rol spelen op de Nederlandse energievoorziening. Dat is het enige realistische antwoord.”

Bier gooien

Op Facebook roepen twee lokale journalisten op om bier te gooien naar het NAM-gebouw in Assen. "Wellicht kunnen we, voordat we met z’n allen bier gaan gooien op BOEF, eerst nog even langs de NAM", staat er te lezen. Schotman vindt dat de NAM wel erg gemakkelijk als de ‘nationale kop van jut wordt gezien’. “Het is geen goed idee om op te roepen tot dit soort zinloze, vandalistische dingen. Belangrijker is om de Groningers rust te geven”, zei Schotman.

Luister het hele gesprek terug:

1 op 1 met NAM-directeur Gerald Schotman

Ster advertentie
Ster advertentie