Binnenland
EO

PO-raad: quarantaineregels op basisscholen moeten soepeler

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PO-raad: quarantaineregels op basisscholen moeten soepeler

Het is tijd om de quarantaineregels voor scholen te versoepelen. Op dit moment worden klassen met drie of meer besmette kinderen integraal naar huis gestuurd. Dat is niet haalbaar, stelt PO-raad voorzitter Freddy Weima in Dit is de Dag: "Ik hoor bij onze leden dat dat aantal van drie echt omhoog moet."

Dit is de Dag - 18 Jan 2022, 18:29 - 19:00

Weima roept het OMT op om met een advies te komen. Hij hoopt dat er meer maatwerk kan komen, in plaats van een generieke richtlijn van drie kinderen. "Ik hoor dat de GGD in Rotterdam dat nu al doet. Die zijn niet met die drie bezig, maar kijken wat er op die plek nodig is. Daarbij wordt het welzijn van de kinderen meegenomen", vertelt hij. Dit zou op meer plekken kunnen.

Gebouwtechnisch

Rector Jeroen Rijlaarsdam van het Lely Lyceum in Amsterdam ondersteunt de oproep om te versoepelen: "De scholen zijn open, maar in de praktijk zien we dat hele klassen naar huis worden gestuurd, en op een heel laat moment", vertelt hij. Ook Rijlaarsdam vindt dat er veel meer maatwerk kan worden geleverd. "Als het gebouwtechnisch kan, als er afstand mogelijk is, kun je soepelere regels hanteren."

Rijlaarsdam vindt dat we 'moeten accepteren dat er besmettingen zijn'. "Het is heel erg belangrijk dat de scholen open blijven", stelt de rector. "Online lesgeven is technisch mogelijk, maar het is geen goeie vervanging van fysiek onderwijs."

Het Lely Lyceum van Rijlaarsdam is voorlopig open, maar op andere plekken worden zelfs hele scholen gesloten, zo was te horen in Radio EenVandaag.

Docenten

Een belangrijke vraag is nog: de veiligheid van de docenten. Volgens Rijlaarsdam is daar best veel mogelijk: in plaats van leerlingen thuis, kun je ook de docenten thuis laten zitten. "Dat je zegt: we hebben de kinderen fysiek in het klaslokaal en docenten die zich daarbij niet goed voelen, omdat ze serieuze gezondheidsissues hebben, daar kun je andere afspraken mee maken." Dat is een kleine groep, maar die wordt wel serieus genomen, zegt hij.

De PO-raad is blij dat de boostercampagne aardig op gang is, waardoor veel docenten beter beschermd zijn. De raad pleitte eerder al voor een versnelde booster voor docenten, maar hier werd geen gehoor aan gegeven.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie