Binnenland

VVD-Kamerlid Anne Mulder: 'Vervelend dat de partij weer op deze manier in het nieuws komt'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-Kamerlid Anne Mulder: 'Vervelend dat de partij weer op deze manier in het nieuws komt'

[AVROTROS] Partijvoorzitter Henry Keizer verklaarde vanochtend dat hij integer heeft gehandeld bij de overname van zijn crematoriumbedrijf ‘De Facultatieve’. VVD-Kamerlid Anne Mulder vindt "het goed dat Keizer op deze manier zijn handelen tijdens de overname wil uitleggen. Vanaf nu is het aan het hoofdbestuur."

VVD-Kamerlid Anne Mulder over integriteit VVD

Wat dit betekent voor de VVD als partij is nog niet duidelijk. “Ik vind het vervelend dat mijn partij op deze manier in het nieuws komt. Maar ik wil nu niet met conclusies op de zaak vooruit lopen, dat is echt aan het hoofdbestuur”, reageert VVD-Kamerlid Anne Mulder. Van dat hoofdbestuur is Henry Keizer zelf ook onderdeel. Volgens Dieuwertje Kuijpers van Follow the Money, de onderzoekssite die de overname van Keizer onderzocht en daar vorig weekend over publiceerde, is dat vreemd: “Het is als een slager die zijn eigen vlees keurt.”

Voor het persgesprek was slechts een aantal journalisten uitgenodigd. Follow the Money was niet welkom en moest voor de poort van het perscentrum wachten. “Als je open en eerlijk wil uitleggen dat je niks verkeerd hebt gedaan, dan nodig je iedereen uit", zegt politiek commentator Kees Boonman. In het persgesprek zei de partijvoorzitter dat hem niets te verwijten valt en dat de overname in 2012 correct is verlopen. “Er hangt een geur van twijfel aan integriteit omheen”, volgens Boonman. Mulder houdt vast aan het argument dat het nu bij het hoofdbestuur ligt.

Keizer is negatief in het nieuws sinds de publicatie van de onderzoeksjournalisten van Follow the Money over de bedrijfsovername. Keizer speelt een opmerkelijke rol bij die overname: hij is ten tijde van de verkoop namelijk ook bestuursvoorzitter van de vereniging die de aandelen van het bedrijf in handen heeft. Een vereniging waaraan hij zelf als adviseur verbonden is.

De verkoop was in 2012. De waarde van het bedrijf werd destijds geschat op 31 miljoen euro. Voor minder dan de helft, 12,5 miljoen euro, kocht Keizer het met zijn twee partners. Ze kregen daarbij ook nog eens een winstuitkering van 12 miljoen cadeau.

De Facultatieve is een internationaal werkzame onderneming. Het bedrijf is uitbater van onder andere crematoria en begraafplaatsen, verzorgt rouwtransport, heeft een verzekeringsbedrijf en is bovendien een toonaangevend bedrijf als het gaat om oplossingen op het gebied van milieu- en verbrandingstechniek.

Ster advertentie
Ster advertentie