Binnenland
BNNVARA

Droogte in Nederland: Geeserstroom lijkt op droge savanne

foto: Roerdomp. Bron: Vroege Vogels/Willem de Wolffoto: Roerdomp. Bron: Vroege Vogels/Willem de Wolf
  1. Nieuwschevron right
  2. Droogte in Nederland: Geeserstroom lijkt op droge savanne

Het natuur- en waterbergingsgebied Geeserstroom in Drenthe staat droog. Wat ooit is aangelegd als moerasgebied waar veel bijzondere vogels op afkomen, lijkt nu meer op een droge savanne. En dat ligt niet alleen aan de hete zomers van de afgelopen jaren.

Droogte in Geeserstroom

De afgelopen jaren is er discussie ontstaan over het functioneren van de Geeserstroom, een beekdal in het zuidoosten van Drenthe. Direct na de overstroming in 1998 is dit gebied aangelegd om het water langer vast te houden. Het is een waterbergingsgebied van ruim 600 hectare in combinatie met natuur.

Er ontwikkelde zich een prachtig oer-Drents moeraslandschap. Zeldzame vogels als roerdomp en ijsvogels gingen er broeden. Steeds meer natuurtoeristen wisten het gebied te vinden en het water werd zeer goed vastgehouden.

Droogte

Maar het water werd zo goed vastgehouden, dat omliggende boeren vonden dat hun landerijen daardoor ook te nat werden, met gewasschade tot gevolg. Ze trokken aan de bel en het gevolg was dat een deel van het stroompje uitgediept werd waardoor het gebied versneld leeg liep.

Toen kwamen er ook nog extreem droge jaren. In 2018 en 2019 verdroogde het gebied daardoor extra en de natuur ging met sprongen achteruit. Vrijwel alle nog in 2015 gesignaleerde broedparen moerasvogels blijken verdwenen. Het ging veelal om de zeldzame soorten zoals porseleinhoen, waterral, roerdomp en sprinkhaanrietzanger.

Vrienden

Dus werd een natuurgroep opgericht om de belangen van de natuur in dit gebied te behartigen, 'De Vrienden van de Geeserstroom'. Overleg tussen de 'Vrienden', Waterschap Vechtstromen en Provincie Drenthe heeft er toe geleid dat het water tijdelijk weer langer vastgehouden wordt, maar een echte oplossing is er helaas nog niet.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie