Binnenland

'Ajax op korte termijn kampioen, op lange termijn grijze muis'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ajax op korte termijn kampioen, op lange termijn grijze muis'

[NOS] Na de swingende 5-0 thuiszege op NEC is Ajax een gewild gespreksonderwerp voor de gasten in het Sportforum in Langs de Lijn En Omstreken. Uiteraard is er aandacht voor blikvanger Kasper Dolberg, maar er wordt ook kritisch gekeken naar de toekomst van de Amsterdammers.

Zo blijft het bij Telegraaf-journalist Valentijn Driessen steken dat trainer Peter Bosz kiest voor aankopen in plaats van jongens uit de eigen jeugd, waar de club zo beroemd om is geworden. "Je maakt mij niet wijs dat er met de spelers uit eigen jeugd niet leuk gevoetbald kan worden", zegt hij.

Ajax grijze muis

Driessen doelt op spelers als Kenny Tete, Jaïro Riedewald, Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi, die is teruggezet naar Jong Ajax na een aanvaring met Bosz. "Hij scoort ieder duel, want hij steekt er bij Jong Ajax met kop en schouders bovenuit. Kijk, Frank de Boer koos vorig jaar voor zekerheid, maar Bosz speelt zoals die jongens zijn opgeleid."

"Op korte termijn maken de keuzes van Bosz Ajax misschien kampioen. Maar als de eigen jeugd niet meer opgesteld wordt, zal Ajax op de lange termijn een van de vele grijze muizen in Europa worden."

Een speler die gedeeltelijk afkomstig is uit de eigen jeugd deed ook het voetbalhart van de forumgasten harder kloppen: de Deen Dolberg. "Ik heb hem dingen zien doen die ik in jaren niemand heb zien doen in de eredivisie. Dan kijk je eerst met bewondering, maar daarna ben je blij dat je het nog kan zien in Nederland", vertelt NOS-commentator Arman Avsaroglu.

"Hij heeft techniek, kracht, inzicht en is een afmaker. In de een-tegen-een-situatie maakt hij altijd een goal. Zo hard, zo zuiver."

Geboorte van een grote spits

De vanzelfsprekendheid waarmee Dolberg dingen doet, viel op bij freelance journalist Renate Verhoofstad. "Ik zat gisteren op de bank en dacht: dit is zo'n moment waarvan je over tien jaar weet dat op dat moment een grote spits werd geboren."

Avsaroglu doet er nog een schepje bovenop en vergelijkt hem met een illustere voorganger bij Ajax. "Ik vind hem nu beter dan Zlatan Ibrahimovic op die leeftijd. Hij is nog verder, nog volwassener en is meer een killer. Ik ben heel erg onder de indruk van hem."

Ajax maakte indruk, maar Feyenoord is nog altijd de trotse koploper in de eredivisie. Donderdag spelen de Rotterdammers de zware uitwedstrijd in de Europa League tegen Manchester United.

Angst bij Feyenoord over supporters

"Het bestuur is als de dood dat het daar fout gaat met de supporters, zoals vorig jaar in Rome", weet Avsaroglu. "Er gaan zevenduizend mensen naar Manchester, van wie vierduizend geen kaartje hebben. En als club kun je daar niets tegen doen."

Als Feyenoord wint, is het door. Verliezen de Rotterdammers dan wordt het beslist in de thuiswedstrijd tegen Fenerbahçe. Ook dat kan problemen opleveren volgens Avsaroglu.

"Er is een hele grote Turkse gemeenschap in Rotterdam. En dat met de wetenschap dat Feyenoord een voorwaardelijke straf heeft en dat er tegen de vorige Turkse tegenstander, Besiktas, racistische spreekkoren waren."

In het Sportforum bespreken drie wisselende gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen in de voorgaande sportweek. Dit keer zaten sportjournalisten Renate Verhoofstad en Valentijn Driessen (De Telegraaf) en NOS-commentator Arman Avsaroglu aan tafel.

Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie