Binnenland

Femke Halsema: 'Ik word hier diep ongemakkelijk van'
NTR

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Femke Halsema: 'Ik word hier diep ongemakkelijk van'

Voormalige GroenLinks-leider Femke Halsema was vanavond te gast in het programma Kunststof. De oud-politica, programmamaker en publicist sprak over haar essay Macht en Verbeelding dat ze schreef in het kader van de Maand van de Filosofie. Toen presentator Petra Possel haar confronteerde met een uitspraak over 9/11 die theatermaker George van Houts eerder deze week in Pauw deed reageerde de oud-politica gepikeerd.

Femke Halsema stond bekend als een scherp debater bij GroenLinks, waar ze vanaf haar 36ste fractieleider was. In die periode, van 2002 tot tot 2010, stond ze vol in de schijnwerpers, tot ze het stokje overdroeg aan Jolande Sap. In 2011 stapte Halsema definitief uit de politiek. In haar openhartige memoires Pluche schrijft ze hoe ze haar boosheid steeds meer heeft weten te beteugelen en hoe ze steeds meer vat kreeg op het politieke spel.

Macht en verbeelding

Halsema is na haar Haagse carrière altijd actief gebleven. Het essay Macht en Verbeelding waarover ze in in Kunststof praat, is een van de vele uitingen die ze de afgelopen jaren heeft gedaan. Halsema laat in dit essay zien dat de politiek sinds de jaren tachtig technocratisch en repressief is geworden. Aan de hand van werk van filosofen als Richard Rorty en Hannah Arendt pleit ze vurig voor een terugkeer van idealisme, verbeelding en hoop in de politiek. Halsema: "Wij zijn een land waar een groot onvervuld verlangen rondwaart, naar grotere rechtvaardigheid en meer menselijkheid." Maar: "Utopieën en zinnebeelden krijgen pas betekenis als ze worden vertaald in praktische politiek, in stapsgewijze hervormingen."

Halsema niet meer op Twitter

In de uitzending is ook op de persoon Femke Halsema ingegaan. De oud-politica heeft de afgelopen jaren ook zonder het pluche haar mening gedeeld. Niet meer op Twitter, daar is ze vertrokken, maar wel via een tv-programma als Seks en de Zonde (2014), het vorig jaar verschenen boek Nergensland - nieuw licht op migratie en nu dus het essay Macht en Verbeelding.

Kunststof met Femke Halsema is hier terug te beluisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie