Binnenland
NOSNTR

Burgemeesters tevreden met uitgebleven drukte Koningsdag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeesters tevreden met uitgebleven drukte Koningsdag

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad waarin de verschillende regio's zijn verenigd, is tevreden over het verloop van Koningsdag. "Het was vandaag relatief rustig in het hele land."

Volgens Bruls is Koningsdag goed verlopen vanuit het oogpunt van het bestrijden van corona, zegt hij in Nieuws en Co. "Over het algemeen houden mensen zich heel erg goed aan de anderhalvemeter-regel."

Het valt hem vooral op dat het aantal boetes en waarschuwingen aan groepen jongeren is afgenomen ten opzicht van een paar weken geleden. "De boodschap is bij hen nu waarschijnlijk ook echt goed aangekomen."

'Erg rustig op grachten'

De burgemeesters van de grote steden bevestigen dat beeld. "De drukte in de parken is goed beheersbaar in Amsterdam. Voor een Koningsdag is het erg rustig op de grachten en het vaarverbod dat daar geldt wordt goed nageleefd", zegt een woordvoerder.

In het Vondelpark en op de Noordermarkt kwamen wel groepjes mensen op afstand bijeen. Daar riep de politie bezoekers op zich te verspreiden om te grote drukte te voorkomen. "Die waarschuwingen worden serieus genomen en opgevolgd.

Burgemeester Marcouch blikt terug op Koningsdag

Datzelfde geldt voor Arnhem, zegt burgemeester Marcouch in Nieuws en Co. "De meeste mensen zitten binnen of rond het huis, of in hun tuin. Ze spelen spelletjes met de buren, met de nodige afstand." Wel merkt hij dat er nog veel fietsers zijn, maar echte drukte is uitgebleven.

"Ik denk dat iedereen daarbij helpt. Als mensen zelf onderdeel zijn van eventuele drukte, schrikken ze daarvan en denken ze: dat moet ik niet meer doen. Je kunt zelf wel anderhalve meter afstand houden, maar mensen lopen toch op je in."

'Rustig en beheersbaar'

Ook in Utrecht is er sprake van een "rustig en beheersbaar beeld". Een woordvoerder laat weten dat "het in het Maximapark, Griftpark en Lepelenburg wel extra druk is, net als de voorgaande weekenden." Mensen die daar zitten, wordt verzocht door te lopen. "Het is de bedoeling dat mensen een ommetje maken, niet dat ze neerstrijken en blijven zitten."

In Groningen moest de politie eerder vandaag wel ingrijpen bij een feest in een jeugdhonk, waar ongeveer vijftig man bijeen was gekomen zonder afstand te houden. Omdat de waarschuwingen direct werden opgevolgd, werden er geen boetes uitgedeeld.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie