Binnenland
EOKRO-NCRV

Scheepsbouwer: 'Wind is de toekomst van de scheepvaart'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Scheepsbouwer: 'Wind is de toekomst van de scheepvaart'

Ook de scheepvaart moet werken aan CO2-reductie. Scheepsbouwer Guus van der Bles is daar druk mee bezig. "De scheepvaart begon zich te schamen voor hun CO2-uitstoot maar is inmiddels hard aan het werk om de uitstoot te verminderen. We zijn nu heel veel aan het doen", zegt Van der Bles in NPO Radio 1 Luistert naar jou in het Groningse Hoogezand.

De provincie Groningen heeft veel ervaring en expertise met het bouwen van schepen. "In dit gebied zijn er veel bedrijven die hard werken en start-ups zijn bezig met nieuwe technieken. De sector hier kent elkaar goed en is heel erg innovatief", zegt Van der Bles.

Zeilen

In Groningen is men vooral bezig met innovatie op het gebied van wind, legt Van der Bles uit: "We gaan niet terug in de tijd. Op zee waait het vaak. Die wind kun je opvangen. Dat zijn verticale vliegtuigvleugels, dat zijn korte vleugels die een grote stuwkracht kunt opwekken." Er is veel vraag naar deze vorm van varen, ziet Van der Bles: "Er varen zelfs al meerdere schepen rond met deze techniek."

Als het niet waait, zijn er ook nog andere opties volgens de scheepsbouwer: "Je begint met het ontwerpen van een schip wat weinig brandstof nodig heeft. Denk dan bijvoorbeeld aan waterstof of opslag van elektriciteit met batterijen op schepen. De toekomst is deels elektrisch en deels met wind."

Wat is NPO Radio 1 Luistert naar jou?

Welke thema’s en onderwerpen vind jij belangrijk? Welke verhalen moeten meer aandacht krijgen op NPO Radio 1?

Via nporadio1.nl/luistertnaarjou kun je ons laten weten wat er speelt in jouw omgeving en wat meer aandacht verdient op onze zender: van structurele problemen tot creatieve oplossingen, NPO Radio 1 Luistert naar jou.

Ster advertentie
Ster advertentie