Binnenland

Luchtvaartmaatschappij failliet: waar heb je recht op?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Luchtvaartmaatschappij failliet: waar heb je recht op?

[AVROTROS] De ene na de andere luchtvaartmaatschappij gaat failliet. Wat kan je doen als de vliegmaatschappij, waar jij een ticket had geboekt, omvalt?

Eind maart meldde WOW AIR uit IJsland dat alle vluchten werden gestaakt. Eerder dit jaar viel het doek reeds voor Insel Air (actief op de Nederlandse Antillen), Flybmi (dankzij de brexit) en de Duitse vakantievlieger Germania. De Indiase maatschappij Jet Airways (dat via Schiphol naar India en Canada vloog) heeft vorige week alle vluchten geschrapt en houdt toestellen aan de grond.

Hoe kunnen luchtvaartmaatschappijen omvallen?

In het geval van Germania, dat geen eigen vliegtuigen had, is er geen geld meer om de leasetermijnen van de vloot te betalen. Een gestegen brandstofprijs, hoge kosten voor onderhoud en de te late levering van nieuwe vliegtuigen zijn volgens Luchtvaartnieuws.nl de redenen dat de kas leeg is bij Germania. Bij WOW AIR bleek het niet meer rendabel om passagiers lowcost van Europa via IJsland naar Noord-Amerika te vliegen.

Soms wordt vlucht overgenomen

Een faillissement wil niet direct zeggen dat je niet meer gaat reizen. Het kan zijn dat een andere maatschappij de vlucht overneemt. Dit kan ook voorkomen als je al op reis bent. Bij de ondergang van WOW AIR bood Icelandair tegen een sterk gereduceerd tarief aan om passagiers naar huis te vliegen.

Is er een informatieplicht?

Of je nou een losse vlucht rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij of via een reisorganisatie hebt geboekt, bij een faillissement moet de airline jou op de hoogte brengen als je vlucht niet meer gaat, aldus advocaat Caspar Janssens van Kneppelhout & Korthals Advocaten.

Helpt een vliegticketverzekering?

Tegenwoordig kan je een speciale vliegticketgarantie of vliegticketverzekering afsluiten. Voor een paar euro ben je dan verzekerd tegen faillissementen. De verzekeraar betaalt je dan terug. Normaliter is zo'n verzekering overbodig als je met grote maatschappijen zoals KLM, Lufthansa, Air France of British Airways vliegt, maar als je met een maatschappij vliegt waarbij nu al financiƫle onzekerheden zijn, dan kan je jezelf indekken met zo'n verzekering.

Een annuleringsverzekering helpt bij een faillissement niet. "Zo'n verzekering is er als je zelf niet op vakantie kan, bijvoorbeeld door ernstige ziekte of als iemand in je nabije omgeving is overleden", zegt advocaat Janssens. Luchtvaartmaatschappijen zijn niet aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) dus hier een claim indienen heeft eveneens geen zin.

Heb je recht op je geld terug?

Als je alleen een los ticket hebt geboekt, kom je in principe achteraan in de rij van vele schuldeisers. De kans dat je iets terugziet van je geld is klein. Janssens: "Als je een pakketreis hebt geboekt moet de reisorganisatie een nieuwe vlucht voor je regelen als de geboekte airline failliet gaat". Soms komt er vanuit de curator nog een regeling voor consumenten, zoals bij het faillissement van Air Berlin. Daar kreeg je geld terug als je voor een bepaalde datum had geboekt.

Als je hebt betaald met een creditcard, kan je bij de creditcarduitgever een claim indienen.

Lees ook: nieuwe richtlijn beschermt kopers van samengestelde reizen

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie