Brabantse Ziekenhuizen: Niet alle ballen op corona bij nieuwe piek
- Nieuws
- Brabantse Ziekenhuizen: Niet alle ballen op corona bij nieuwe piek
Bij een nieuwe piek krijgen coronapatiënten niet zomaar meer voorrang, zoals tijdens de eerste besmettingspiek wél gebeurde. De schade bij niet-coronapatiënten is daarvoor te groot, zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in 1 op 1. "Onderzoek naar de gevolgen laat zien dat we niet-coronapatiënten echt fors tekort hebben gedaan."
"Als ik luister naar artsen en verpleegkundigen. We hadden alle ballen op corona. Dat was logisch, maar dat gaan we niet nog een keer doen. Wij zien dat patiënten schade hebben ondervonden van het zo lang moeten wachten op zorg. Van mensen die kampen met een hernia, tot oogpatiënten waarbij sprake is van netvliesloslating – zij missen nu permanent gezichtsvermogen."
Brabantse ziekenhuizen: Bij nieuwe piek niet meer alle ballen op corona
Door corona zijn er enorme wachtlijsten ontstaan voor reguliere zorg. Die gaan dit jaar niet meer worden weggewerkt, verwacht Berden. "Het is een hartstikke lastige situatie. Er is nog altijd een beperkte situatie door de 1,5 meter. In wachtruimten zijn bijvoorbeeld om en om de stoelen bezet. En het personeel is de afgelopen periode zwaar belast, lichamelijk maar ook geestelijk. We draaien nu tussen de 60 en 80 procent van de normale capaciteit, de wachtlijst neemt nog toe."
Laksheid
Volgens het RIVM zijn er nu zo'n 1700 Nederlanders met corona besmet. "Dat zien we dalen, heel langzaam dalen. In de samenleving zie je dat het gevoel is: het gaat hartstikke goed. Je ziet optimisme en een zekere laksheid ontstaan."
"We hebben nu maximaal gunstige ontwikkeling gekend. Mensen hielden zich goed aan de maatregelen, zoals goed handen wassen. Plus een toename van UV en een gunstige luchtvochtigheid, dat zijn ideale omstandigheden", verklaart Berden de daling.
In Noord-Italië en Oostenrijk neemt het aantal besmettingen inmiddels weer toe. Met het oog op de zomervakantie een zorgelijke ontwikkeling "We moeten kijken hoe in vakantiegebieden de verspreiding is", zegt Berden. "In de buitenlucht bestaat een klein risico op verspreiding. In afgesloten ruimtes weten we dat de microdruppels lang blijven hangen en een groot bereik hebben – tot 8 meter."
"Waar tijdens de wintersport zich veel binnen afspeelt, er wordt gezongen in ruimtes, is dat nu niet zo. We moeten tijdens de vakantie rekening houden dat we niet met teveel mensen in een ruimte zitten."
Vliegen: goede luchtverversing, toch besmettingskans
Is vliegen in een volle charter naar een vakantiestemming eigenlijk wel verantwoord? Berden reageer met de nodige reserves: "Met zijn allen weer in één keer gaan is een grote stap, misschien wel een te grote stap. De luchtverversing in vliegtuigen mag dan goed zijn, als je op zo'n korte afstand van elkaar zit, kan je toch besmet raken door de aerosolen."
Berden vermoedt dat de economische factor rond het vliegen zwaar weegt in vergelijking met de gezondheidsproblematiek: "Je ziet duidelijk dat er bij vliegmaatschappijen andere belangen spelen dan bijvoorbeeld bij theaters."
Kroegen dicht
Omdat mensen zich niet aan de corona-maatregelen houden, sloten cafébazen in het uitgaansgebied van Eindhoven massaal de deuren. Omdat ze bang zijn voor torenhoge boetes voor het niet naleven van die coronaregels. Ruim de helft ging donderdagavond dicht, de rest volgt waarschijnlijk vrijdag. De kroegbazen zijn woedend over de manier waarop de horeca wordt aangepakt door de gemeente Eindhoven.
Een snelle versoepeling van de maatregelen in de horeca ziet Berden niet zitten. Tegelijkertijd kijkt hij er niet van op dat cafébezoekers het niet meer zo nauw nemen met de anderhalf meter-regels. "Met de versoepeling van de maatregels, zie je toch dat bij de mensen een zekere mate van laksheid optreedt. Voor de caféhouders is dit een bijzonder lastig pakket."
Berden, tevens voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen, hamert er dan ook op dat het loslaten van maatregelen in kleine stapjes moet gebeuren, zodat van iedere stap het effect bekeken kan worden.
In een eerdere versie van dit artikel stond: "Dag na dag hebben we 50 tot 70 ziekenhuisopnames in Brabant, op 2,5 miljoen Nederlanders. Nog steeds is 10 procent van de IC's in Brabant bezet door coronapatiënten. Het virus is niet weg." Een woordvoerder laat weten dat de heer Berden zich heeft vergist. Dit aantal betreft het totaalaantal patiënten in Brabantse ziekenhuizen dat positief is getest op corona.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.