Binnenland

De protestrecensent van Alicante gaat langs bij het boerenprotest in Bilthoven

foto: Redactie Alicantefoto: Redactie Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. De protestrecensent van Alicante gaat langs bij het boerenprotest in Bilthoven

Nederlanders hebben de kunst van het demonstreren herontdekt. Mensen gaan de straat op om hun ongenoegen te uiten over allerlei onderwerpen zoals Black Lives Matter, 5G en de coronaregels. 'Demonstratiehoofdstad' Den Haag kreeg in 2002 nog 350 demonstratie-aanvragen; tegenwoordig zijn dat er zo'n 1500. In Amsterdam steeg het aantal van 200 in 2014 tot 1081 vorig jaar.

We zien zo langzamerhand door de protestborden het bos niet meer. Dus is het tijd voor een kwaliteitskeurmerk. Arda Kaya van collectief Alicante gaat voor jullie het land in om demonstraties te keuren. En wel aan de hand van de volgende criteria: urgentie, sfeer, opkomst, creativiteit en geluid.

Protestrecensent bij boerenprotest

Boerenprotest

Als eerste aan de beurt: Het Boerenprotest in Bilthoven. De boeren zijn boos omdat Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit eist dat het rantsoen voor hun koeien tijdelijk wordt aangepast. Dit om te zorgen dat er minder stikstof uitstoot. De boeren zouden op deze manier moeten bijdragen aan minder stikstof in de lucht. Maar ze zijn het er niet mee eens en vinden dat er met twee maten gemeten wordt.

De Farmers Defence Force (FDF), onder leiding van voorzitter Mark van den Oever en vicevoorzitter Jos Ubels, organiseert de bijeenkomst in Bilthoven. Er zijn verschillende sprekers aanwezig, waaronder Roelof Bisschop van de SGP en Gideon van Meijeren van FvD.

De aanwezigen op het protest vinden dat de boeren onterecht moeten opdraaien voor de stikstofcrisis. Bepaald niet de eerste maal dat er een boerenprotest wordt georganiseerd, de vorige edities waren vaak spraakmakend. Dus is het eindelijk tijd voor een recensie.

Alicante

Vier NPO Radio 1-verslaggevers, één podcast. Racistische whatsappstickers. De op één na jongste monnik van Nederland. Evangelische ex-criminelen. Live op Instagram vanuit de gevangenis. Alicante brengt je boeiende, spannende, nieuwswaardige verhalen. Reportages, interviews, humor, spanning. Het nieuws van alle kanten!

Heb jij een onderwerp of een verhaal waar Alicante in MOET gaan duiken? Stuur ons dan nu een bericht via alicante@radio1.nl.

Alicante bestaat uit Arda Kaya, Ilan Hoekstra, Shayno Numansen en Thijs van Litsenburg en is een productie van BNNVARA en NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie