Binnenland

Steeds meer koraalduivels in Middellandse zee

foto: Fotograaf: TillyMeijer, Vroege Vogelsfoto: Fotograaf: TillyMeijer, Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer koraalduivels in Middellandse zee

Er worden steeds vaker koraalduivels gezien in de Middellandse zee. Dat schrijven Cypriotische biologen in een wetenschappelijk tijdschrift voor mariene biologen.

De koraalduivel is een exotische vis die van oorsprong alleen in Azië voorkomt. Het is een opvallend getekende vis met lange waaiervormige borst- en rugvinnen. Het gestreepte kleurpatroon vormt een duidelijke waarschuwing dat de koraalduivel beter met rust gelaten kan worden. De stekels bevatten een bijzonder sterk gif dat ook voor mensen dodelijk kan zijn. Koraalduivels zijn vooral 's nachts actief.

Door de temperatuurstijging van het water verspreidt het dier zich razendsnel over andere gebieden. Onder andere in het Caribisch gebied is de vis al een enorme plaag. De koraalduivel eet veel andere vissen op.

Op basis van meldingen van vissers in de Middellandse zee, concluderen de biologen uit Cyprus nu dat de vis zich ook in Europa aan het verspreiden is. Koraalduivels planten zich enorm rap voort, dus de vrees is nu dat de hele Middellandse zee bevolkt zal worden door deze prachtige, maar schadelijke vissen. Eén voordeel: ze schijnen ook lekker te zijn, als je weet hoe je ze klaar moet maken.

Bron: Vroege Vogels

Ster advertentie
Ster advertentie