Binnenland
KRO-NCRV

Celstraf voor geweld tegen agent 'nodig voor genoegdoening agenten'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Celstraf voor geweld tegen agent 'nodig voor genoegdoening agenten'

Dat er celstraffen worden opgelegd voor geweld tegen agenten - uiteenlopend van belediging tot poging tot moord - is goed voor de genoegdoening van agenten. Dat zegt Ruud Verkuijlen, bij de politie verantwoordelijk voor de aanpak van het geweld tegen agenten, in 1 op 1.

Celstraf voor geweld tegen agent 'nodig voor genoegdoening agenten'

Minister Sander Dekker (van Rechtsbescherming) en Ferd Grapperhaus (Justitie) werken aan een wetsvoorstel waardoor geweld tegen 'functionarissen met een publieke taak' altijd met een celstraf wordt bestraft - al is het maar één dag.Zelfs als er geen letsel is toegebracht.

Rechtvaardigheidsgevoel

"Wat de afschrikwekkende werking van zo'n zwaardere straf is moet nog blijken, maar voor de genoegdoening van collega's maken we hiermee een grote stap voorwaarts", zegt Verkuijlen.

"Voor het rechtvaardigheidsgevoel van collega's is dat ook belangrijk. Als je zoiets als agent hebt meegemaakt, en je ziet zo iemand vervolgens een plantsoentje schoffelen... Een taakstraf voor geweld tegen een agent doet niks voor het rechtvaardigheidsgevoel van die agenten. Een celstraf wel."

Maatschappelijke verontwaardiging

Al jaren geleden, onder voormalig minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA), ging de strafeis voor geweld tegen ambtsdragers tot 200 procent omhoog. Toch is een nieuwe verzwaring van de sanctie nodig, zegt Verkuijlen: "Want het kon alsnog een taakstraf zijn. Je ziet ook de maatschappelijke verontwaardiging daarover, dat dit soort gedrag tot zulke (taak)straffen leidt."

Dat corona-spugers soms wekenlange celstraffen krijgen, vindt Verkuijlen daarom ook niet meer dan passend. "Een collega die in het gezicht is gespuugd door iemand die zei dat-ie corona had, kan daardoor twee weken zijn zwangere vrouw niet zien. Daar past zo'n zware straf écht bij", stelt Verkuijlen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie