Naar homepage
Binnenland

'U doet net of Zeeland een woestijn is!'
EO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'U doet net of Zeeland een woestijn is!'

In Zeeland zijn nog steeds veel mensen woedend over de marinierskazerne die niet hun kant op komt. Ook politicoloog Herman Lelieveldt, woonachtig in Zeeland, heeft moeite, zo zei hij in Dit is de Dag. "Als we het niet doen, omdat een paar mariniers niet wil verhuizen, waar houden de grenzen van Nederland dan op?"

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij nam het initiatief om woensdag in de Tweede Kamer te debatteren over het besluit om de marinierskazerne niet meer naar Vlissingen te laten verhuizen. Hij deed iets wat hij bijna nog nooit gedaan had, een motie van afkeuring indienen voor het hele kabinet. "Wij waren zeer verontwaardigd over de hele gang van zaken."

D66 steunde de motie niet, zei Tweede Kamerlid voor D66, Salima Belhaj: "Ik vond dat de staatssecretaris Visser heel ruim aangaf welke fouten ze had gemaakt en wat ze achteraf gezien anders had willen doen. Wij vonden dit afdoende."

Afgekocht

Waar de Zeeuwen volgens Lelieveldt moeite mee hebben, is dat dit probleem volgens hem wordt afgekocht. "Het principiƫle punt is: als je rijksdiensten hebt, zorg je voor een goede spreiding in het land. Maar als we nu zeggen, omdat een paar mensen niet willen verhuizen, 'dan zetten we geen rijksdienst meer in de uithoek van het land'. Waar houden de grenzen van Nederland dan op? Bij Gelderland, Groningen en Limburg?"

"Dat is het gevoel: dat de belangen van mensen in de randstad zwaarder wegen dan mensen in de periferie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Woestijn

Belhaj snapt de boosheid van de Zeeuwen en beseft ook dat dat niet weg te krijgen is. Haar partij is niet voor verhuizing geweest van de kazerne naar Vlissingen. "De militairen hebben speciale functies, met speciale operaties. Zij zijn maanden van huis, waarbij ze hun vrouw met kinderen achter moeten laten. Mag het dan zo zijn dat als de man thuis is, hij dan ook echt gewoon thuis mag zijn?"

Die uitspraak prikkelt Lelieveldt: "U doet net of Zeeland een woestijn is."

Ster advertentie
Ster advertentie