Binnenland
NOSNTR

Komen er dan toch regionale maatregelen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Komen er dan toch regionale maatregelen?

De afgelopen weken waren de coronamaatregelen in heel Nederland gelijk. In het hele land geldt sinds half oktober hetzelfde regime, maar de vraag is hoelang nog. Premier Rutte benadrukte gisteren dat er grote regionale verschillen zijn in de coronacijfers. Hij kondigde in de persconferentie aan dat er voor de gebieden waar het slecht gaat maatregelen worden "klaargezet".

Rutte noemde o.a. Zuid-Holland-Zuid, Rotterdam en Twente als "regio's die er echt uitspringen". De premier wil het nog even aanzien, maar zei al wel waaraan wordt gedacht: een avondklok, het sluiten van winkels en sluiting vanaf het voortgezet onderwijs. Toch hoopt burgemeester Kolff van Dordrecht dat het niet zover komt: "Ik ben voor landelijke maatregelen, zodat voor iedereen, waar je ook bent, dezelfde maatregelen gelden", zei hij in Nieuws en Co.

Waterbedeffect

Burgemeester Kolff vindt ons land niet geschikt voor regionale maatregelen: "We hebben natuurlijk gezegd dat het goed is om extra goed te kijken naar regio's waar geen daling komt, maar in een klein land als dat van ons moet je wel rekening houden met het waterbedeffect. Als mensen in Dordrecht niet mogen winkelen, gaan ze vervolgens misschien wel winkelen in Breda."

Burgemeester Kolff van Dordrecht wil tot volgende week wachten met het nemen van aanvullende maatregelen. Scholen sluiten ziet hij als laatste optie. "We hebben tijdens de eerste golf gezien dat dat een enorme druk legt op gezinnen."

Draagvlak nodig

In alle veiligheidsregio's die gisteren door Rutte werden genoemd, wordt benadrukt dat het uiteindelijk de landelijke overheid is die moet besluiten of er regionaal een lockdown komt. Kolff mist daarvoor nu nog duidelijke criteria. Draagvlak van de burgemeesters wordt in Den Haag wel als cruciaal gezien voor de invoering.

"We hebben de afgelopen weken al een gedeeltelijke lockdown ingezet en de effecten daarvan worden nu pas zichtbaar. Laten we goed kijken wat de maatregelen doen en áls er strengere maatregelen komen, laat ons dat dan allemaal doen. We moeten nu afwachten en mensen vooral oproepen om zich aan de maatregelen te houden. Als we ons gedrag nu niet aanpassen, krijgen we het virus er niet onder. Het gaat om het naleven van de maatregelen nu."

Wel-niet-wel-niet

Aan het begin van de corona-uitbraak, in maart, werd ook gekozen voor een regionale aanpak: in Noord-Brabant, waar toen de meeste besmettingen waren, werd mensen gevraagd hun sociale contacten te beperken. Al snel bleek dat het virus niet bij de provinciegrens stopte en werden nieuwe maatregelen landelijk van kracht.

Na maanden waarin in het hele land dezelfde maatregelen golden, werd in september na aandringen van de voorzitters van de veiligheidsregio's opnieuw voor een regionale aanpak gekozen. Het epicentrum van de uitbraak was verschoven van Brabant naar de grote steden in de Randstad.

In de veiligheidsregio's rond Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden en Haarlem kwamen daarom half september beperkingen voor bezoek aan de horeca en de groepsgrootte. De dagen erna liep ook in de rest van het land het aantal besmettingen op en werden de maatregelen voor veel meer regio's van kracht.

Diverse deskundigen trokken toen de conclusie dat Nederland eigenlijk te klein is voor een regionale aanpak. Toch is dat een mogelijkheid die het kabinet nu, opnieuw, zeer nadrukkelijk openhoudt.

Volgens Kolff moeten we regionale maatregelen in ieder geval niet voor het weekend verwachten.

Dordrecht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie