Binnenland

Peiling EenVandaag: PVV verliest voorsprong, VVD nadert

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Peiling EenVandaag: PVV verliest voorsprong, VVD nadert

[AVROTROS] Met nog 29 dagen te gaan tot de verkiezingen, daalt de PVV met 5 zetels naar 26 zetels. De VVD verliest een zetel en komt op 23. Rekening houdend met de onzekerheidsmarges van de peiling komt de partij van Wilders (met minimaal 24 tot maximaal 28 zetels) voor het eerst sinds lange tijd binnen bereik van de VVD (min. 22 tot max. 25 zetels).

Dat blijkt uit De Stemming, de politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Nog altijd laten PVV en VVD de andere partijen ver achter zich. In Radio EenVandaag reageert Geert Wilders laconiek. "Peilingen zijn peilingen. Het mooie van de PVV is dat ik altijd hetzelfde blijf doen." Zelf zegt hij geen verklaring te hebben voor de daling. Gijs Rademaker zegt in Radio EenVandaag wel een verklaring te hebben.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Proteststem weinig zin'

Kiezers verlaten de PVV om verschillende redenen. Sommige kiezers maken zich zorgen over het beleid van Trump, waar Wilders zich juist positief over uitsprak. Anderen zeggen dat ze, nu verkiezingen in zicht komen, twijfelen of en hoe Wilders zijn partijpunten kan uitvoeren. ''Een proteststem op een partij die niet gaat regeren heeft weinig zin'', aldus een deelnemer. Hoewel kiezers vinden dat Wilders problemen goed benoemt, vinden velen hem ook niet duidelijk genoeg over de oplossingen.

Met nog 29 dagen te gaan tot de verkiezingen, daalt de PVV met 5 zetels naar 26 zetels. De VVD verliest een zetel en komt op 23. Rekening houdend met de onzekerheidsmarges van de peiling komt de partij van Wilders (met minimaal 24 tot maximaal 28 zetels) voor het eerst sinds lange tijd binnen bereik van de VVD (min. 22 tot max. 25 zetels).

PvdA is stabiel

Politiek commentator Kees Boonman vindt het bijzonder dat de PvdA geen zetels verliest. De partij staat nu nog op de zevende plaats. "Als dit de werkelijkheid zou worden dan is dat een historisch feit. De partij heeft Samsom de prullenbak in gegooid en Asscher kwam als de verlosser, maar dit doet helemaal niks met de partij."

De volledige zetelverdeling is nu als volgt, in vergelijking met de zetelpeiling van 30 januari: VVD 23 (-1), PvdA 12 (-), PVV 26 (-5), CDA 18 (+1), SP 13 (-2), GL 15 (+1), D66 16 (-), CU 6 (-), SGP 4 (+1), PvdD 6 (+3), 50PLUS 10 (+2), VNL 0 (-), Piratenpartij 0 (-), DENK 1 (-). (De foutmarges per partij staan in onderstaande onderzoeksverantwoording.)

Ster advertentie
Ster advertentie