Binnenland
NOSNTR

Chinees is trots op aanpassen baby-dna, maar maakt ook excuses

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinees is trots op aanpassen baby-dna, maar maakt ook excuses

De Chinese onderzoeker die de wereld schokte met de bekendmaking van de geboorte van twee meisjes met gemodificeerd dna, is trots op zijn werk. He Jiankui gaf op een grote internationale conferentie in Hongkong voor het eerst tekst en uitleg aan collega's over zijn grensverleggende onderzoek. Bewijs voor zijn claims gaf hij niet, maar hij bood wel zijn excuses aan voor hoe die naar buiten waren gekomen.

Niels Geijsen, hoogleraar regeneratieve geneeskunde, legde in Nieuws en Co uit wie He is en welke bewijzen hij heeft voor zijn verhaal:

Niels Geijsen over de wetenschap van He Jiankui

Volgens He is er mogelijk nog een baby met aangepast dna op komst. De zwangerschap zou zo pril zijn, dat nog niet met een echo kan worden vastgesteld of de vrouw daadwerkelijk in verwachting is.

Gevolgen onbekend

He's claims zijn uitermate controversieel. Wetenschappers wijzen erop dat de meisjes hun dna zullen doorgeven aan hun kinderen, met onbekende gevolgen. Ook is totaal onduidelijk of de genetische aanpassing gevolgen heeft voor de meisjes zelf.

Meer dan honderd vakgenoten uitten gisteren ernstige bezwaren tegen het gebrek aan transparantie van de Chinees. Ze noemden zijn experimenten gestoord. He verwierp bezwaren dat hij in het geheim had gewerkt. Volgens de onderzoeker heeft hij in de afgelopen drie jaar op verschillende momenten verteld over zijn werk.

'Minder vatbaar voor hiv'

Hij bevestigde op de conferentie dat hij zijn onderzoek voorlopig heeft gestaakt. Het is niet duidelijk hoe het nu verdergaat met de stellen die hij zou behandelen. Zeven koppels doen volgens hem mee aan de ivf-behandeling, steeds met een hiv-positieve vader en een hiv-negatieve moeder.

Ster advertentie
Ster advertentie