Binnenland

Voorzitter boa-vakbond: ‘Wapenstok en pepperspray, anders handhaven we niet meer’

KRO-NCRV
foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter boa-vakbond: ‘Wapenstok en pepperspray, anders handhaven we niet meer’

Als de acties van deze week niet leiden tot bewapening van de bijzonder opsporingsambtenaren (boa's) met een wapenstok en pepperspray, dan dreigen zij te stoppen met handhaven. Voorzitter Richard Gerrits, van vakbond BOA-ACP, zegt in het radioprogramma 1 op 1: “Dan houden we toezicht en bellen we de politie."

"Dan wordt heel erg duidelijk wat boa’s allemaal doen, en krijgen we ook een keer het respect dat we allemaal verdienen”, zegt Gerrits.

Dinsdag demonstreren boa's in acht Nederlandse steden. Ze willen zich kunnen verdedigen met pepperspray en een wapenstok. De directe aanleiding was een geweldsincident op het strand van IJmuiden, waar vier boa’s werden belaagd door een groep jongeren. Een boa heeft ernstig letsel aan zijn gezicht. "Als die boa's in IJmuiden het strand op waren gelopen met een wapenstok, dan was de situatie nooit geëscaleerd."

Minister is de weg kwijt

Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie liet maandagavond weten niets te zien in het plan om de boa’s te bewapenen. Dit in tegenstelling tot oktober, toen hij juist toegaf aan de eisen van de boa’s. “Dat heeft me enorm verbaasd”, legt Gerrits uit. “Hij heeft het over noodknoppen en bodycams, maar die hebben we al. We hopen de minister snel even bij te praten, want hij is even de weg kwijt.”

70 procent meer geweld

Sinds de uitbraak van corona is het geweld tegen boa’s met 70 procent gestegen. Dat blijkt uit een enquête van de bond, onder leden van de achterban. Gerrits: "Daar is ook het spugen bijgekomen, dat is ook een gevaarsetting." Exacte aantallen van incidenten heeft de boa-vakbond niet. "Omdat die cijfers niet centraal worden geregistreerd."

Gerrits zegt dat handhavers ‘zijn overvallen’ door de coronamaatregelen, en dat zij daarop moeten handhaven. “Het had minister Grapperhaus gesierd als hij ons vooraf had verteld dat boa’s vooraan staan in de handhaving van de noodverordening.”

Gemeentepolitie

Is het met de uitbreiding van het takenpakket niet gewoon tijd om de gemeentepolitie te herintroduceren? "Ik vind dat boa's een andere taak hebben, maar het kan een optie zijn. We moeten heel goed nadenken hoe we dit in de toekomst gaan oplossen, daarover willen we met de minister in gesprek."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie